Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

busovača

Predstava “Kamen mudrosti” na četvrtom BuFEST

bufest

Riječ je o predstavi koja je nastala u koprodukciji Gradskog kazališta mladih Vitez i Hrvatskog kazališta Travnik

Četvrto izdanje Busovačkog kazališnog festivala BuFEST nastavlja se u utorak, 15. studenoga, a na kazališne daske u Busovači stižu gosti iz Banja Luke, mlade članice i članovi DIS teatra s predstavom “Kamen mudrosti”.

Predstava “Kamen mudrosti”, naizgled je naivna i nimalo zahtjevna priča o troje prijatelja, pripovjedača priča, koji, lutajući šumom, traže put kući, skriva u sebi plemenitu i vrlo delikatnu poruku najmlađima koji u svom odrastanju (put kroz šumu) moraju riješiti mnoge tajne da bi došli do saznanja o dobru i zlu. Predstava ne docira, nego kroz ležernu i zabavnu igru, koja svoj uzor ima u commedii dell’arte, pokušava osvijestiti djeci moralne, etičke, ali i egzistencijalne dileme koje ih prate u životu”, priopćeno je iz Udruge za održivi razvoj UZOR.

Autorica teksta je Zvjezdana Magelan, a režiju potpisuje Novica Bogdanović. U predstavi igraju Anando Čenić, Ognjen Bogdanović, Jelena Marković i Anja Banja.

Inače spomenuti kazališni festival BuFEST započeo je vrhunskom izvedbom predstave “Taximetar” u četvrtak, 10. studenoga.

Riječ je o predstavi koja je nastala u koprodukciji Gradskog kazališta mladih Vitez i Hrvatskog kazališta Travnik. U predstavi igraju Matej Baškarad i Marko Mirković. Scenografiju i grafički dizajn radila je Marina Božić, a tehnička podrška je Emin Šahdan. Izvršni producenti predstave su Ivan Sajević i Anto Bilić.

Predstava “Taximetar” govori o Romanu, taksisti koji je u drugom poluvremenu svog života potonuo u prosjek. Njegov život uzburka “nužna reforma taxi sistema” te niz događaja iz prošlosti. Život u taksiju, upoznavanje raznih profila ljudi te suočavanje sa surovom realnošću Romana prisilili na preispitivanje vlastitog života i životnih odluka.

Ovaj festival je nastao 2019. godine i održava se u organizaciji Udruge UZOR i Gradskog kazališta mladih Vitez, a u tri godine postojanja brojnoj publici je ponudio izuzetno kvalitetan kazališni sadržaj.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg izdanja festivala je Federalno ministarstvo kulture i sporta. Pokrovitelj je i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta KSB te Općina Busovača, priopćili su organizatori.