Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

30. decembra

Predstava “Kavkaski krug kredom” na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo

Kavkaski krug kredom (1)

Dramska predstava “Kavkaski krug kredom” bit će izvedena u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama

Višestruko nagrađivana predstava “Kavkaski krug kredom” rađena po tekstu Bertolta Brechta, u režiji Paola Magellija bit će izvedena u četvrtak, 30. 12. 2021. godine, sa početkom u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština.

Predstava će biti titlovana na engleski jezik.

U predstavi igraju: Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Ejla Bavčić Tarakčija, Ermin Sijamija, Dino Bajrović, Aldin Omerović, Vedrana Božinović, Mediha Musliović, Amra Kapidžić, Vedran Đekić, Miodrag Miki Trifunov, Merima Lepić-Redžepović, Dino Sarija, Nerman Mahmutović, Toni Toplan kao muzičar.

Kavkaski krug kredom jedan je od zadnjih, ali i jedan od najintrigantnijih komada Bertolta Brechta (1898 -1956), dramatičara drugačijeg, pjesnika različitog, pripovjedača, režisera i teoretičara koji je pokrenuo i epski teatar, tog vražjeg pacifista koji je svojim kritičkim, društveno angažiranim djelom revolucionirao kazalište. Hrabrost izričaja, snaga eksperimenta i strastvenost angažmana osigurala mu je ne samo poziciju najistaknutijeg njemačkog dramatičara 20. stoljeća čija riječ jednakom snagom i danas odjekuje s pozornica iščitavajući nemilosrdno istinu o svijetu i vremenu, već i neosporan utjecaj na suvremenu europsku dramu.

Paolo Magelli rođen je u Pratu, u središtu Toscane. Profesionalni teatarski put započinje kao asistent Giorgija Strehlera, a potom kao mlad reditelj zajedno s Robertom Benignijem i Pamelom Villoresi osniva trupu Teatro studio del Teatro Metastasio. Režirao više od 170 pozorišnih predstava na scenama Njemačke, Italije, Mađarske, Francuske, Venecuele, Meksika, Švajcarske, Kolumbije, Belgije, Izraela, Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske.
Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.

Dramska predstava “Kavkaski krug kredom” bit će izvedena u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.
Rezervaciju ulaznica možete izvršiti putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com ili putem web stranice: www.nps.ba.
Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati.
Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00 – 11:30 i 15:30 – 19:30 sati.