Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stručni žiri

Predstava “Kroz proces 10.6.93” HNK iz Mostara najbolja na Pozorišnim igrama

vukoja (1)

Direktor Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Ivan Vukoja istaknuo je da su ove nagrade velika čast

Najbolja predstava u cjelini ovogodišnjih Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine je “Kroz proces 10.6.93” Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara, autorski projekat Marine Petković Liker.

Marina Petković Liker dobitnica je i nagrade za najbolju režiju za ovu predstavu kojom, kako je navedeno, propituje mogućnosti i granice teatarskog jezika.

Glumačkom ansamblu Hrvatskog narodnog kazališta Mostar pripala je nagrada za kolektivnu glumačku igru u predstavi “Kroz proces 10.6.93“.

Direktor Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Ivan Vukoja istaknuo je da su ove nagrade velika čast.

-Pozorišne igre BiH u Jajcu i uz određene nedostatke su naš najznačajniji kazališni festival, najdugovječniji, naš bosanskohercegovački festival koji pokazuje šta je najbolje u jednoj sezoni na bosanskohercegovačkoj kazališnoj sceni. S te strane ono kad među svojima budeš prepoznat i nagrađen onda to ima posebnu težinu – podvukao je Vukoja.

Vukoja kaže da ipak ne bi previše naglaska davao na takmičarski dio Igara.

– Bilo je sigurno dobrih predstava, uvijek neki detaji, nijanse odrede da je recimo nama ovaj put pripala nagrada. Nama je to velika čast i zadovoljstvo. Mi to doživljavamo kao veliko priznanje. Ne samo za ovu predstavu, već mislim da je to priznanje i našoj kući. Nekako smo kontinuirano u zadnje vrijeme u Jajcu i uvijek to bude zapaženo, ali ovo je možda najveći uspjeh Hrvatskog narodnog kazališta Mostar – izjavio je Vukoja.

O nagradama je ove godine odlučivao stručni žiri u sastavu Sulejman Bosto, Dubravka Zrnčić-Kulenović i Darko Cvijetić, te nakon odgledanih šest predstava izabrao najbolje na ovoj smotri bh. pozorišta.