Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstava “Leptir” premijerno pred sarajevskom publikom

leptir3222

Predstava “Leptir” koja je po tekstu Aleksandra Radunovića nastala pod rediteljskom palicom Emira Zumbula Kapetanovića, premijerno je izvedena večeras na maloj sceni En Face Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), što je ujedno i prva premijera te kuće u ovoj godini, a četvrta u umjetničkoj sezoni 2016./2017.

Priča prati bračni par koji je pola godine ranije izgubio sina u nesreći, donoseći sliku njihovog odnosa u aktuelnom trenutku koji obiluje međusobnim optužbama, prebacivanjima, tugom i mržnjom. To je trenutak u životu žene i muškarca kada mnoge stvari izlaze na vidjelo i kada mnoge riječi, godinama skrivane, izlaze na površinu otkrivajući davno narušen odnos bračnih partnera.

Radnja se dodatno komplicira s članom porodice, kamatarom koji otkriva da je njihovom sinu godinama “pomagao” dajući mu velike sume novca, koje su ga u konačnici odvele na put droge, a potom i u smrt.

Ujedno je to i oslikavanje posttranzicijskog društva, čiji je sistem u potpunosti poremetio porodične i društvene vrijednosti, stvarajući mnoge anomalije koje nepovratno utiču na život svake individue.

Teške životne trenutke likova emotivno su na scenu donijeli troje glumaca – Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan i Sanela Pepeljak, čije je glumačke kreacije publika nagradila višeminutnim aplauzom i pozivom na bis.

Prva reprizna izvedba zakazana je za 20. februar.