Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstava “Leptir” premijerno sutra pred publikom Narodnog pozorišta Sarajevo

predstava_leptir

Predstava “Leptir” koja je po tekstu Aleksandra Radunovića nastala pod rediteljskom palicom Emira Zumbula Kapetanovića, premijerno će biti izvedena sutra na maloj sceni En Face Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), što je ujedno i prva premijera te kuće u ovoj godini, a četvrta u umjetničkoj sezoni 2016./2017.

Ovaj komad propituje trenutak i prostor u kojem živimo, međuljudske odnose, stvari koje nas okružuju i svakodnevno utiču na naše živote te poziciju i ulogu porodice, s akcentom na sveprisutnu otuđenost unutar nje.

Uloge su utjelovili Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan i Sanela Pepeljak, za dramaturgiju je zaslužna Džejna Avdić, kostimografiju Neira Sinanbašić, a scenografiju Josip Lovrenović.

Direktorica NPS Marijela Hašimbegović istaknula je na današnjoj konferenciji za medije da je “Leptir” priča o iluziji i slobodi čovjeka unutar njegove kože. Postavlja pitanje da li smo zaista slobodni, na koji smo način prihvatili sve negativno oko nas, izdvajajući da ne primjećujemo više lijepo ili ljubaznost te postajemo utučeni.

– Ova priča govori o tragediji jedne porodice, na koji način društvene okolnosti mogu uticati na ljude te kakve posljedice ostavlja na porodicu. Publika je ta koja želi da čuje ono što ih zanima, priče koje se tiču njihove svakodnevnice – navela je.

Posebnu pohvalu dala je glumačkim kreacijama, naglasivši da nije bilo lako u ovom tekstu izvući na scenu sve te demone kojima smo okruženi.

Reditelj Emir Zumbul Kapetanović izdvojio je težak zadatak glumaca da “kopaju” po sebi, vlastitim emocijama, te dodao da gluma kao velika umjetnost i medij za pričanje velikih poruka pokazuje kolika je zapravo ta priča.

– Nije to bio široki konceptualni zadatak, priču smo pokušali donijeti putem emotivnih aparata – kazao je.

Da tekst govori o ljudima s kojima se ne prepoznaju glumci u ovom komadu naglasio je Ermin Sijamija, ustvrdivši da je riječ o osobama koje su oličenje egoizma i zla, a koje prouzrokuje još veće zlo poput lavine nastale od grudve snijega.

– Mi smo ljudi koji sami sebe propitujemo, ovdje smo se sreli s osobama koje su oličenje zla. Dva mjeseca rada na ovom komadu sretali smo se s tim zlim likovima, gdje se borite s tuđim demonima – dodao je.

Aleksandar Seksan smatra da je ovo priča o društvu u tranziciji te ljudima koji su žrtva i izdanci tog procesa.

– Ovo je priča o gubitku komunikacije, stalnom skupljanju u sebi stvari, nakupljanju mržnje i konačno tragične posljedice. Govoriti o intimnim ljudskim osjećanjima je izuzetno teško za glumca, jer to nas jako pogađa i utiče na naše psihe i zdravlje – podvukao je.

Prva reprizna izvedba zakazana je za 20. februar.