Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

26. septembra

Predstava “Majka ili sve lutke idu u raj” u SARTR-u

sartr24

Na ovogodišnjem Festivalu bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2019. predstava “Majka ili sve lutke idu u raj” nagrađena je za najbolju scensku muziku i najbolji scenski pokre

Predstava “Majka ili sve lutke idu u raj” apsolventice na Odsjeku dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti Nedžme Čizmo, a u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović, bit će izvedena 26. septembra u Sarajevskom ratnom teatru SARTR.

Riječ je o predstavi koja je na isti dan, prije godinu dana imala premijeru, a sada će u obnovljenom izdanju ponovo biti predstavljena publici. Novu glumačku postavu predstave od sada predvodi Belma Lizde Kurt, a također učestvuju Aneta Grabovac, Jasminka Požek Božuta i Kaća Sarajlić, saopćeno je iz SARTR-a.

Na ovogodišnjem Festivalu bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2019. predstava “Majka ili sve lutke idu u raj” nagrađena je za najbolju scensku muziku i najbolji scenski pokret.

Dramaturgiju potpisuje Nedžma Čizmo, a scenski pokret Branko Banković. Likovno rješenje scene, kostima, lutaka i izradu lutaka radila je Adisa Vatreš Selimović, uz pomoć asistentica Melise Musić Ajkunić na izradi scene i kostima i Naide Đekić na izradi maske. Muziku za predstavu potpisuje Kaća Sarajlić.

– Tematski, tekst nas vodi u otkrivanje odnosa unutar jedne porodice i ukazuje na Munchausenov sindrom, često prisutan, ali teško dijagnosticiran, sa snažnim emotivnim poremećajem. Osoba sa ovim sindromom izaziva ili glumi fizičke i psihičke tegobe zbog izazivanja pažnje, priznanja i sućuti bilo u porodici ili u društvu. Koristeći se karakteristikama ovog oboljenja, autorica gradi svoje likove i prati sudbinu dvije sestre, sada već tridesetogodišnjakinje, koje zbog majčinog zlostavljanja i izolacije iz društva žive gradeći svoj svijet od lutaka – zapisala je o predstavi Dubravka Zrnčić-Kulenović.