Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstava “Mlijeko” zatvorila zvanični program Pozorišnih igara u Jajcu

jajce

Predstavom “Mlijeko” Vasilisa Kacikonurisa, banjalučkog Studentskog pozorišta, u režiji Slobodana Perišića,završen je takmičarski dio zvaničnog programa Pozorišnih igara BiH u Jajcu.

To je porodična drama koja postavlja neka važna pitanja o svijetu u kojem živimo. Smještena u porodicu ruskih emigranata, čiji je jedan član šizofreničar, drama “Mlijeko” bavi se „dvostrukom drugošću“ centralnog lika i postavlja pitanje o međuljudskim odnosima u svijetu u kojem čak ni porodica više ne može činiti okvir unutar kojeg je moguća empatija.

“Mlijeko” je predstava s koje je publika izlazila u suzama, dirnuta kako emotivnim tekstom tako i emotivnom glumom.

Uloge tumače: Jelena Trepetova Kostić, Aleksandar Ristanović, Bojan Kolopić i Smiljana Marinković.

Reditelj predstave Slobodan Perišić u razgovoru o predstavio rekao je da ga je tekst kad se susreo s njim emotivno dotakao, da se u njemu nešto probudilo kad ga je čitao. Perišić je rekao da pozorište treba da djeluje terapeutski.

Kritičar Mladen Bičanić osvrnuo se na tekst rekavši da je odličan, te da pisac zna napisati dobre dijaloge što je postalo rijetkost.

Aleksandar Ristanović govoreći o svojoj ulozi istakao je da ga je reditelj vodio u ulogu, imajući jasnu sliku kako njegov lik (bolesnog mladića) treba da izgleda.
-Nisam toliko obraćao pažnju na samu dijagnozu, bolest nego više na njegovu želju da bude voljen, da bude prihvaćen – kazao je.

Selektor ovogodišnjih igara Almir Bašović kazao je da je za njega ovo predstava potvrđuje koliko je pozorište žilavo dodavši da u ovoj predstavi reditelj ne radi protiv pisca nego s piscem, da ne radi protiv glumaca nego sarađuje s njima.

-Ona mene na jedan čudan način podsjeća da je pozorište moglo bez svega a bez dvije stvari nije moglo a to su glumac i publika -rekao je Bašović.