Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Kultura

Predstava “Moja fabrika” najbolja na Susretima pozorišta u Brčkom

25/11/2017

Na ovogodišnjim 34. regionalnim Susretima kazališta/pozorišta u Brčkom Bosansko narodno pozorište Zenica je u konkurenciji od osam odabranih predstava iz Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Banja Luka, Prijedor, Mostar i Zenica), Srbije (Zvezdara teatar), Hrvatske (Satirično kazalište Kerempuh) i Crne Gore (Gradsko pozorište Podgorica) ukupno osvojilo tri festivalske nagrade, uključujući i “Zlatnu statuu” za najbolju bh. predstavu u cjelini.

Posljednje festivalske takmičarske večeri 34. susreta kazališta/pozorišta u Brčko distriktu BiH, izvedena je predstava „Moja Fabrika“ u režiji Selme Spahić i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Nakon još jedne uspješne festivalske izvedbe predstava je nagrađena u tri kategorije. „Moja Fabrika“ dobitnica je nagrade za najbolju režiju, koju potpisuje Selma Spahić, za najbolju scenografiju čija je autorica Sabina Trnka, kao i nagrade za najbolju predstavu u cjelini. Bosansko narodno pozorište Zenica je i ove godine osvojilo „Zlatnu statuu“ za najbolju predstavu, najznačajniju nagradu Festivala u selekciji profesionalne bosanskohercegovačke pozorišne produkcije.

Nagrade je dodijelio međunarodni Stručni žiri u sastavu: Ljiljana Blagojević, profesorica i glumica iz Beograda, Almir Imširević, dramski pisac i univerzitetski profesor iz Sarajeva i Anja Šovagović Despot, dramska umjetnica iz Zagreba. Sve tri nagrade su dodijeljene jednoglasno. BNP Zenica time je ponovilo svoj prošlogodišnji uspjeh kada je sa predstavom “Drang nach Westen” (Prodor na Zapad) u režiji Lajle Kaikčija osvojilo čak šest festivalskih nagrada, od čega i Zlatnu i Srebrnu statuu Festivala za najbolju predstavu.

Protekle sedmice Bosansko narodno pozorište Zenica je na 22. jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ Užice za predstavu „Moja Fabrika“ osvojilo Specijalnu nagradu „Ardalion“ koju je međunarodni Stručni žiri dodijelio ovom teatru za posvećenost problemima sopstvene zajednice. Predstava „Moja Fabrika“ je od svoje februarske premijerne izvedbe do danas, sa 12 osvojenih festivalskih nagrada, jedna od najnagrađivanijih predstava zeničkog BNP-a.

„Moja Fabrika“ je zasnovana na fragmentima istoimene knjige Selvedina Avdića, intervjuima sa radnicama i radnicima, životnim iskustvima glumica i glumaca iz ansambla predstave, te historijskim izvorima. Predstava koja predstavlja jednu od zapaženijih produkcija prethodnih nekoliko pozorišnih sezona zeničkog BNP-a, intimna je monografija o historiji Zenice i njene Željezare, zbog koje je grad i nastao i koja je svojevremeno upošljavala većinu stanovništva a danas predstavlja samo simbol prošlosti ili omraženi izvor zagađenja.

Predstava je do sada prošla umjetničke selekcije i izvedena je na pozorišnim festivalima u Zenici, Jajcu i Užicu. Proteklog mjeseca priliku da je pogleda imala je i festivalska publika Festivala MOT u Skoplju i sarajevskog MESS-a. Predstava će 1. decembra biti izvedena na 9. međunarodnom festivalu savremenog pozorišta „Desire Central Station“ 2017. u Subotici, a do kraja sezone se ugovaraju gostovanja u Zagrebu, Rijeci i Ljubljani, kao i na nekoliko evropskih pozorišnih festivala.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.