Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sedmi put

Predstava “Moja muka” ponovo na repertoaru Mostarskog teatra mladih

mtm (1)

To je spontani i improvizirani teatar u kojem posebno školovani glumci odmah na licu mjesta predstavljaju priče koje pričaju gledatelji iz publike

Nastavljajući realizaciju repertoara u otežanim uvjetima i značajno smanjenim gledalištem, Mostarski teatar mladih najavljuje predstavu Playback teatra “Moja muka”, koja je na repertoaru u nedjelju 6. decembra u 19 sati.

Predstava na Memorijalnoj sceni 2532 igra sedmi put i u direktnoj je interakciji sa publikom.

“To je spontani i improvizirani teatar u kojem posebno školovani glumci odmah na licu mjesta predstavljaju priče koje pričaju gledatelji iz publike”, kazao je o predstavama Playback teatra direktor Mostarskog teatra mladih Sead Đulić.

Dodao je kako su to predstave zanimljive forme i tehnike nedovoljno korištene u teatrima u Bosni i Hercegovini.

Usavršavajući vještine Playback teatra sudionici uče komunicirati na drugačiji način, a pored umjetničkog dramskog doživljaja dolazi i do većeg razumijevanja među ljudima iz raznih društvenih zajednica.

“Kroz teatarsku igru i u teatarskoj fikciji gledatelji se suočavaju s vlastitim problemima, mukama, traumama i slično, što redovno vodi ka katarzi. Playback teatar ima i terapeutsko djelovanje, jer se publika, uz pomoć glumaca koji igraju slike iz njihovog života, suočava s vlastitim problemima”, dodaje Đulić.

Pandemija kroji repertoar, pa u Mostarskom teatru mladih nisu u mogućnosti igrati sve repertoarske predstave. Stoga ovo vrijeme koriste i za zbrajanje rezultata za 2020. godinu. Kako kažu, brojevi potvrđuju da je ona za eMTeeM izuzetno uspješna, uprkos svim nedaćama, koje su zahvatile cijelo čovječanstvo.