Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SARTR

Predstava “Nije to to” okupila umjetnike iz regije, u utorak premijera

sartr2 (1)

Glumice i ostali članovi ekipe zadovoljni su zbog prilike da sudjeluje u tom projektu za kojeg kažu da sadrži nekoliko vrsta umjetnosti na jednom mjestu

Umjetnici iz država regije okupili su se u predstavi ‘Nije to to'/Studije Fausta po tekstu Simone Semenič i u režiji Tomi Janežića, koja će premijerno biti izvedena u utorak navečer u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR).

Režiser, dramaturg, dizajner zvuka i svjetla Tomi Janežić okarakterizirao je na konferenciji za novinare tu predstavu kao istovremeno kompleksnu, suptilnu, krhku. Kao predstavu drugačijeg formata, za njega jedinstvenu.

Kaže da se radi o dramaturgiji koja se pokušava poigravati sa raznim strategijama i sredstvima u pozorišnoj komunikaciji, da bi uspostavila aktivnu fantaziju.

– To je izazov za glumce, imali su hrabrosti upustiti se u to. Bili su spremni na rizik, otkrivati nešto nepoznato – naglasio je. Dodaje da takvu predstavu još nije radio.

Direktor SARTR-a Aleš Kurt ističe da predstava povezuje MESS, Sarajevski ratni teatar (SARTR), Kraljevsko pozorište ‘Zetski dom’ sa Cetinja i Beogradsko dramsko pozorište, a sudjeluju umjetnici i iz drugih država regije.

Naglašava da je zbog epidemiološke situacije ekipa te predstave posljednju probu imala 16. marta, a sad su se vratili ponovo u Sarajevo. Utjecao je to na sve njih. Bilo je to, kaže, iskustvo, koje se ne može ignorirati.

Glumice i ostali članovi ekipe zadovoljni su zbog prilike da sudjeluje u tom projektu za kojeg kažu da sadrži nekoliko vrsta umjetnosti na jednom mjestu, a bit će sretni ako na pravi način dopre i do publike.

U predstavi uloge ostvaruju glumice iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore Selma Alispahić, Emina Muftić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Jelena Laban, Karmen Bardak, Maja Ranđić, Dunja Stojanović.

Scenografiju potpisuje Branko Hojnik, kostimografiju Marina Sremac, a koreografiju Katja Legin.

Predstava ‘Nije to to’ planirana je za utorak, 7. juli s početkom u 20 sati, na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a. Reprizna izvođenja zakazana su za 8. i 9. juli također u 20 sati. Najavljeno je igranje te predstave u Beogradu i Cetinju, igrat će i na MESS-u.