Predstava “Noć tribada” na sceni HNK u Mostaru

NT3

Predstava “Noć tribada”, autora Per Olova Enquista u režiji Bore Stjepanovića odigrat će se 19. decembra na sceni Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru, s početkom u 20 sati.

Suvremeni švedski pisac Per Olov Enkvist u ovom kazališnom komadu, s kojim je postigao svjetsku slavu preko noći, tematizira jednu od brojnih životnih drama svog znamenitog zemljaka, Augusta Strindberga, jednog od najvećih modernih dramskih pisaca.

U “Noći tribada” Enquist se bavi Strindbergovim kontroverznim odnosom prema ženama, ali i baca svjetlost na jednog prilično nepoznatog Strindberga, raspetog između osuda i pohvala, između vlastitih strasti prema ženama i mizoginije.

Strindberg je apsolutni vladar ove dramske situacije koja se događa 1889. u teatru “Dagmar” u Kopenhagenu. Svjedoci smo probe njegove drame “Jača” u kojoj, uz njegovu ženu Siri, glumi i njezina ljubavnica, njegova glavna konkurentica, Maria Carolina David. Četvrti lik je istaknuti danski glumac Viggo Schiwe, inače, redtelj komada i veliki Strindbergov obožavatelj.

U predstavi igraju Ivan Skoko, Angela Bulum, Bojan Beribaka, Nikolina Marić i Zorislav Galić, priopćeno je iz Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Ulaznice za predstavu po cijeni od 10 maraka, za studente, umirovljenike i učenike 5 marka, mogu se kupiti na blagajni pozorišta.