Kultura

SARTR

Predstava o djeci rođenoj zbog rata “Between the Scenes – U ime oca”

11/07/2020

Riječ je o dokumentarno-plesnom komadu čiji su autori umjetnici iz Bosne i Hercegovine i Austrije, a režirao je Darrel Toulon

U okviru programa Ljetna scena SARTR u nedjelju će se parcijalno odigrati predstava Between the Scenes – “U ime oca”.

Predstava će se igrati u Sarajevski Ratni Teatar SARTR s početkom u 21:00h. Pored predstave, svi prisutni će imati priliku razgovarati sa članovima Udruženja Zaboravljena djeca rata, predsjednicom/članicom Udruženja Ajnom Jusić, kao i glumcima predstave. Predstavu igraju glumci iz Narodnog pozorišta Tuzla i to: Feđa Zahirović, Marija Novaković, Ermin Avdić, Sadika Kahrimanović, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović i Nikolina Gagić.

Shodno epidemiološkoj situaciji dozvoljena je posjeta za 100 ljudi. Svoje mjesto možete rezervisati putem naše Facebook stranice Zaboravljena djeca rata / Forgotten Children of War Association  (https://www.facebook.com/zaboravljenadjecarata/) zatim možete se javiti na Facebook stranicu Teatra (https://www.facebook.com/sartr1992/) ili poslati email na sartr.info@gmail.com
Autor fotografija: Sakher Almonem (https://www.facebook.com/SakherAlmonemStage/)

U nastavku više informacija o Udruženju i predstavi “U ime oca”:

Udruženje Zaboravljena djeca rata, nastalo 2015 godine radi na pravnoj i društvenoj prepoznatljivosti kategorije „djece rođene zbog rata“. Pored toga, ZDR radi na podršci, jačanju kapaciteta i kreiranju sigurnog okruženja za djecu rođenu zbog rata i žene koje su preživjele ratna silovanja bez obzira na etničku pripadnost u BiH, ali ZDR kao Udruženje svoje kapacitete koristi kako u regiji, tako internacionalno.

Mehanizmi kojima se ZDR koristi u kreiranju pozitivnih društvenih promjena su: umjetnost, edukativni programi, javno zagovaranje, istraživanja i analize,l okalna, regionalna i internacionalna umrežavanja, inkluzivni pokreti, programi „suočavanja sa prošlošću“, itd. Podsjećamo, u bosanskohercegovačkom kontekstu, kategorija “djeca rođena zbog rata” obuhvata djecu čiji su očevi bili: a) vojnici-pripadnici suprotstavljene vojske, tj. druge etnonacionalne grupe u odnosu na grupu kojoj je pripadala majka (roditelji pripadnici ranije zaraćenih, tzv. neprijateljskih strana).; b) pripadnici stacionarnih / mirovnih snaga (UNPROFOR, IFOR, SFOR i sl.); ili c) djelatnici stranih humanitarnih misija, a majke lokalne žene.

Udruženje Zaboravljena djeca rata zalaže se za pravnu i društvenu prepoznatljivost djece rođene zbog rata. Svojim radom kroz aktivizam, umjetnost, istraživanja i javna zagovaranja rade na spriječevanju upotrebe silovanja kao ratnog oružja. Udruženje se bori za jednako i ravnpravno društvo u kojem stigmatizacija i diskriminacija nisu svakodnevnica, te nastoji graditi društvo bez patrijarhalnih normi, društvo u kojem vlada nulta tolerancija za nasilje.

Kroz svoj rad, ZDR kreira društvo koje u potpunosti poštuje ljudska prava, gdje su ljudska prava osnovni temelj funkcionisanja društva i države. Svojim radom Udruženje radi na potpunom prekidu upotrebe silovanja kao ratnog oružja, ali također, radi na razvijanju programu koji upotpunosti zaustavlja nasilje nad ženama, a pogotovo zaustavljanja silovanja kao oblika nasilja nad ženama kako u ratnim tako u mirodobnim uslovima.

Udruženje “Zaboravljena djeca rata” je nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija koja djeluje na području Bosne i Hercegovine. ZDR se smara ljuskopravaškom organizacijom koje je pokretač teme koja je godinama unazad bila istisnuta iz pravne i društvene svakodnevnice. Kao prvo i još uvijek ovakvo jedino Udruženje u svijetu koje se bavi ovom temom sa gore navedenim mehanizmima, kao važan svoj identitet Udruženje navodi „pokretači vidljivosti nevidljivih“ što podrazumijeva pružanje glasa onim kategorijama koje su sistematski bile natjerane na šutnju.

Predstava „U ime oca“

Riječ je o dokumentarno-plesnom komadu čiji su autori umjetnici iz Bosne i Hercegovine i Austrije, a režirao je Darrel Toulon. Predstava “U ime oca” govori o iskustvima članova Udruženja Zaboravljena djeca rata, djece rođene zbog rata i djece rođene kao posljedica silovanja žena u minulom ratu u Bosni i Hercegovini.

Za vrijeme rata u BiH silovano je između 35.000 i 50.000 žena. Veliki broj njih je zatrudnjelo, a većina ih je rodila djecu koju sistem u BiH još uvijek ne prepoznaje. Predstava “U ime oca”, nastala je u koprodukciji The Alpha Group i Narodno pozorište Tuzla, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo. Značaj ove predstave ogleda se u mogućnosti da se progovori o ovoj temi, da se probudi svjesnost da djeca rata postoje kako bi prestali biti nevidljivi, te da pomogne društvu da to prihvati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.