Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstava “Odisej- san o povratku” na Festivalu u Požarevcu

odisej2

Ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske otputovao je jutros za Požarevc na Festival „Viminacium fest – Mitovi stari i novi“ sa predstavom „Odisej – San o povrtku“.

U takmičarski dio programa, osim predstave Dječijeg pozorišta RS, selektor Festivala, glumac i reditelj Mihajlo Nestorović uvrstio je još četiri predstave. Zagrebačko pozorište „Gavela“ predstaviće se „Ričardom III“, Narodno pozorište Sarajevo izvešće će predstavu „Feničanke“, Narodno pozorište Beograd odigraće predstavu “Elektra”, dok će Narodno pozorište iz Novog Sada izvesti “Hasanaginicu”.

Festival „Viminacium fest – Mitovi stari i novi“ trajaće od 3. do 9. septembra i posvećen je predstavama koje su zasnovane na mitskim događajima ili se bave mitom i istorijskim ličnostima nastalim u doba antičke i starorimske književnosti.

– Festival je međunarodnog i takmičarskog karaktera. Svake večeri žiri publike biraće najboljeg glumca ili glumicu predstave. Završne večeri biće dodeljene dve nagrade stručnog žirija: „Zlatna fibula“ najboljem glumcu ili glumici festivala i „Viminacium maksimu“, priznanje za najbolju predstavu – kazao je Dragi Ivić, direktor festivala i direktor Centra za kulturu Požarevac, koje je suosnivač manifestacije. O nagradama će odlučivati žiri koji čine reditelj Dejan Mijač, glumac Saša Torlaković i scenograf Miodrag Mića Tabački.

Predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske na programu je u četvrtak, 6. septembra.

Predstava„Odisej- san o povratku” zasnovana na jednom od najljepših mitova Grčke, a govori o neustrašivom junaku, koji nakon pobjede u Troji sanja svoj san o povratku kući. Uzbudljiva, puna uzbuđenja i avantura silnoga Odiseja kojeg ni bogovi ni moske nemani ne mogu spriječiti da se vrati voljenoj Penelopi. Predstave je premijerno izvedena 2015. godine. Nastala je po scenariju i u režiji Bisere Kolevske, scenografiju i lutke potpisuje Svila Veličkova, a u predstavi igraju: Duško Mazalica, Zorana Šuman, Aleksandar Blanić, Ana Anđelić, Đorđe Janković, Đurđa Babić i Saša Terzić.