Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BNP Zenica

Predstava “Oholica” za kraj 7. IFET-a

oholica

Ovom predstavom će biti završene programske aktivnosti ovogodišnjeg Internacionalnog festivala edukativnog teatra – IFET, koji je ove godine posvećen 210. godišnjici objavljivanja zbirke bajki braće Grimm

U okviru programa 7. internacionalnog festivala edukativnog teatra – IFET u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će danas biti izvedena predstava „Kamen mudrosti“ prema tekstu Zvjezdane Magelan, u režiji Novice Bogdanovića i u produkciji DIS – Pozorišta mladih Banja Luka.

U četvrtak, 8. decembra, u 12 sati će biti izvedena predstava „Oholica“ u režiji Milene Blažanović, a po tekstu Zdenke Mišure, u produkciji Lutkarskog kazališta Mostar.

Nije slučajno naziv ovoj bajci „Oholica“, jer želi ukazati na oholost kao izrazito ružnu ljudsku manu iz koje redom proizlaze i druge: sebičnost, samoljublje, nepoštivanje zadane riječi… Ova nas priča upozorava na vrijednost samog života, njegovanje vrlina poput ljubaznosti i uvažavanja drugih, ma kako se oni razlikovali od nas, što su vrlo važne poruke u današnjem vremenu. Lutke i scenografiju je radila Vlasta Rončević, a muziku predstave potpisuje Igor Karlić. U predstavi igraju Anela Planinić i Marta Haubrich.

Ovom predstavom će biti završene programske aktivnosti ovogodišnjeg Internacionalnog festivala edukativnog teatra – IFET, koji je ove godine posvećen 210. godišnjici objavljivanja zbirke bajki braće Grimm.