Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstava ‘’Pismo ocu’’ autora Franza Kafke večeras na TKT Fest-u

_DSC0233

Predstavom ‘’Audijencija’’ autora Vaslava Havela nastaloj u produkciji Kazališta Virovitica završila se četvrta festivalska noć XVI TKT Fest-a. Svojom glumačkom igrom, glumci predstave Draško Zidar i Goran Koši, oduševili su tuzlansku publiku.

Večeras, 31.03.2018, s početkom u 19 30, odigrati će se predstava ‘’Pismo ocu’’ autora Franz Kafke nastaloj u koprodukciji Teatra kabare Tuzla i Studentske scene ADU Tuzla. Igraju: Dorian Paulić i Katarina Krištić u mentorstvu i režiji Damira Altumbabića.

“Pismo ocu” predstavlja Kafkin obračun sa ocem u kojem iščitavamo kakav je odnos Kafka imao prema njemu, kako ga je doživljavao i kakve je sve to posljedice ostvarilo na njegovo odrastanje, sazrijevanje i kompletan njegov život. U ovom njegovom obraćanju u formi monodrame mi vidimo da sve što je Kafku kočilo u životu bilo povezano sa ocem sa kojim nikad nije ostvario blizak odnos, odnos otac-sin. “Bio bih sretan da sam te imao kao prijatelja, kao šefa, kao ujaka, kao djeda, pa čak i kao tasta. Jedino ne kao oca.”

Dorian Paulić glumačkim sredstvima na jednostavan način pokušava da ispriča Kafkin život kroz “Pismo ocu”, ali i kroz druga njegova djela kako bi nam otkrio svoj odnos prema Mileni i Dori, (igra ih Katarina Krištić) dvjema ženama koje je beskrajno volio, ali sa kojima nije ostvario odnos kakav je htio upravo zbog sjene oca koja je stalno bila nad njim kao prijetnja. Možda je upravo taj odnos sa ocem stvorio Kafku pisca kakvog znamo, pisca koji je tvorac “Procesa”, “Preobražaja”, “Jazbine” , “Amerike”. Pismo ocu je svojevrsni autobiografski testament, apsurdna tragična priča jednog od najvećih pisaca Franza Kafke.

Adaptaciju ovog kontraverznog djela uradio je Dorian Paulić, koristeći se i drugim djelima kako bi stvorio tekst o strahovima, snovima, težnjama, o životu i smrti Franza Kafke, ali i o njegovoj životnoj neostvarenosti.

Sutra, 01.04.2018. u 19 30, na repertoaru je predstava BOJ SE ALLAHA: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića autora Zlatka Pakovića, u produkciji BNP Zenica i Kulturni centar Novi Pazar.

Cijena ulaznice 7 KM, za student 5KM uz pokaz indeksa. Rezervacije i informacije na broj telefona: 035 264 733 kao i na facebook stranici Teatra kabare Tuzla.