Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi projekt Altteatra

Predstava “Prah” na sceni Narodnog pozorišta Tuzla

prah

Predstava ‘Prah’ bit će izvedena u okviru ‘Tuzlanskih pozorišnih dana 2019’, koji se održavaju od 19. do 29. novembra

U Narodnom pozorištu Tuzla u petak će biti izvedena predstava ‘Prah’, novi projekt Altteatra nastao u produkciji sa CKM-om.

Duodramu s elementima komedije, mađarskog autora Györgya Spiróa, režirao je Miralem Zupčević. Producentska palica pripala je Slavenu Vidaku, predsjedniku Altteatra. Uloge ostvaruju Mirsad Tuka i Gordana Boban.

Vidak kaže da u toj predstavi dvoje glumaca publiku vodi kroz paletu emocija i stanja poput straha, sumnje, sreće, paranoje, euforije držeći je tako u neizvjesnosti do samog kraja. Zadovoljni su, kaže, dosadašnjim reakcijama publike te da se nada da će predstava naići na dobar prijem i u Tuzli.

‘Prah’ je priča o bračnom paru koji živi na rubu materijalne i moralne egzistencije. Iznenadni dobitak na lotu živote cijele porodice mogao bi potpuno promijeniti. Da li će?! Suočeni s nedaćama i patnjama stalnog preispitivanja, ali i užitkom mašte i sanjarenja, protagonisti prolaze kroz katarzu koja im pomaže da otkriju vlastitu suštinu, kao i suštinu međusobnog odnosa.

Glumica Gordana Boban kaže da će publika na sceni vidjeti ‘kroz šta prolazi bračni par nakon velikog dobitka, šta žele uraditi s tim novcem, o čemu maštaju, šta bi sve htjeli kupiti, šta promijeniti u životu, kakve sve radosti i strahove dožive i šta na kraju odluče.’

– Iako svi znamo da “para vrti, gdje burgija ne može” u toj predstavi postavlja se pitanje da li zaista novac može riješiti naše istinske probleme. Kroz duhovite dijaloge, ‘Prah’ šalje poruku da je sreća u nama te da je život lijep i bez miliona – navodi se.

Glumac Mirsad Tuka ističe da ‘još vjeruje prvom susretu s dramskim tekstom’, a za taj tekst kaže da ga je ‘pročitao u dahu’.

– Postali smo nesvjesno gladni materijalnog, potpuno zaboravljajući suštinske stvari, porodicu, ljubav, toplinu doma – izjavio je Tuka.

Predstava ‘Prah’ dosad je izvedena u Sarajevu, Mostaru i Zenici, a nakon prvog igranja pred tuzlanskom publikom, ekipa kreće i na regionalnu turneju. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš, muziku Irena Popović Dragović, a dizajn plakata Naida Begović Čelik.

Predstava ‘Prah’ bit će izvedena u okviru ‘Tuzlanskih pozorišnih dana 2019’, koji se održavaju od 19. do 29. novembra.