Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstava “Prodor na Zapad” na Black Sea Festivalu u Turskoj

IzPredstaveBNP_fotoArhiva

Predstava “Drang nach Westen” (“Prodor na Zapad”), nastala prema dramskom tekstu bh. spisatelja Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, bit će učesnica međunarodnog pozorišnog festivala u turskom gradu Trabzonu.

Ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, s gostujućim glumcem Izudinom Bajrovićem, nastupiti će na internacionalnom “Trabzon Black Sea Teatar Fesitival” 19. i 20. maja, na kojem će sudjelovati i teatarski ansambli iz Litvanije, Kazahstana, Rusije, Ukrajine, Španije, Turske i Rumunije.

Predstava “Drang nach Westen” pozorišna je priča koja snažno oslikava odraz vremena u kojem živimo i kroz sudbinu jedne prosječne zeničke porodice predstavljena je sva složenost ozbiljne problematike masovnih odlazaka iz zemlje, ali i drame onih koji ostaju.

Svojevrsno je svjedočanstvo sadašnjeg trenutka neizvjesnosti i nesigurnosti, a dramski tekst koji je nastajao i razvijao se u procesu rada na predstavi zasigurno može predstavljati vrijedan historijski materijal budućim generacijama.

Glumački ansambl predvodi prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović, te Saša Handžić, Uranela Agić-Burina, Lana Delić i Enes Salković.