Objavljen program

Predstava “Psi(hopate)” otvara Festival komedije “Mostarska liska”

Narodno pozorište Mostar/ Arhiva
Foto: Facebook/ Narodno pozorište Mostar

Sve izvedbe počinju u 20 sati, a cijena ulaznice iznosi 10 maraka, stoji u saopćenju

Svečano otvaranje 20. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska” bit će upriličeno u petak, 19. maja, premijernom izvedbom predstave “Psi(hopate)” autorice Eve Kamčevske, u režiji Zorana Rakočevića, nastale u produkciji Narodnog pozorišta Mostar (NPM).

Od pristiglih prijava iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije za ovogodišnje izdanje “Mostarske liske” izabrano je sedam predstava komedijskog žanra, saopćeno je iz NPM-a.

U subotu, 20. maja, na rasporedu je predstava “Tri dana ili uspon i pad gospodina B.” autora Romana Sikora, u režiji Tanje Miletić-Oručević. Predstavu igra ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Dan kasnije, u nedjelju, 21. maja, na repertoaru je predstava ”Djelidba” Skendera Kulenovića, u režiji Aleša Kurta, nastala u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo, a u ponedjeljak će biti izvedena predstava “Zid” autorice Ružice Aščić, u režiji Christiana Jean-Michel Jalžečića, a koju igra ansambl Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru.

Program Mostarske liske
Foto: NPM

Utorak, 23. maja, rezervisan je za izvedbu predstave “Tko je ovdje lud” autora D.R. Sandersona, u režiji Marka Torjanca, a koju izvodi ansambl Kazališta Planet Art iz Zagreba.

Šeste večeri festivala, u srijedu, 24. maja, publika će gledati izvedbu predstave “Covid ljubav” po motivima teksta “Neobična pošiljka” Luke Đakomocija, u režiji Željka Kasapa, nastala u produkciji Pozorišta “Prijedor”.

Posljednjeg dana takmičarskog dijela festivala (četvrtak, 25. maja) na rasporedu je predstava “Terapija” autorski projekt po motivima teksta “Više od terapije” Kristofera Duranga, u režiji Olje Đorđević, a koju igra ansambl Regionalnog pozorišta Novi Pazar.

Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada najboljima bit će upriličeno u petak, 26. maja, uz nastup Filmmusicorkestar iz Zagreba.

Sve izvedbe počinju u 20 sati, a cijena ulaznice iznosi 10 maraka, stoji u saopćenju.