Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

25. i 26. marta

Predstava “Rechnitz – Anđeo uništenja” na sceni SARTR-a

Rechnitz – Andjeo unistenja – predstava

Predstava nastaje prema tekstu austrijske spisateljice Elfriede Jelinek, jedne od najnagrađivanijih književnica sa njemačkog govornog područja

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR povodom obilježavanja 30. godina od osnivanja 25. i 26. marta bit će izvedena predstava “Rechnitz – Anđeo uništenja”.

Predstava nastaje prema tekstu austrijske spisateljice Elfriede Jelinek, jedne od najnagrađivanijih književnica sa njemačkog govornog područja, koja je 2004. godine bila i dobitnica Nobelove nagrade za književnost. Režija ove predstave povjerena je austrijskoj rediteljici Sabine Mitterecker.

Jelinek u ovom djelu govori o masakru koji se desio u posljednjim danima Drugog svjetskog rata. U jednom zamku u Austriji blizu mađarske granice, SS oficiri, viši nacistički činovi (viši ešaloni) i grofica, kćerka važnog njemačkog industrijalca, priredili su raskošnu zabavu. Iste noći, iza ponoći, partija ubija 200 jevrejskih zatvorenika na prisilnom radu, koji su oteti iz Mađarske.

Predstava se realizira u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i Hrvatskog Narodnog Kazališta Mostar, što je ujedno i prva koprodukcija jednog sarajevskog teatra i kazališta iz Mostara.

U predstavi igraju glumice i glumci iz Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i HNK Mostar: Selma Alispahić, Jelena Kordić, Kuret, Dženana Džanić, Sead Pandur i Dražen Pavlović.

Producenti predstave su: Aleš Kurt, Ishak Jalimam i Ivan Vukoja.

Scenografkinja predstave je Monika Močević, kostimografkinja Lena Samardžić, a asistentice rediteljice Nejra Babić i Rea Jugo.

Predstava se realizira u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR i HNK Mostar, u partnerstvu sa Theatre.punkt i Realstage, te se realizira uz podršku: Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo, Grada Beča, Federalnog ministarstva za umjetnost, kulturu, državnu službu i sport – Republike Austrije, Fonda za budućnost Republike Austrije, USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi CRS sa partnerima, Federalnog ministarstvo kulture i sporta i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, saopćeno je iz SARTR-a.