Kultura

teatar kabare tuzla

Predstava “Rod i dom” večeras na trgu u Tuzli

14/07/2019

Izvedba je planirana na trgu u Tuzli, ali u slučaju kiše predstava će se izvesti u Teatru kabare Tuzla

Izvedba pozorišne predstave “Rod i dom” Teatra Kabare Tuzla planirana je za večeras, u 20,30 sati. Izvedba je planirana na trgu u Tuzli, ali u slučaju kiše predstava će se izvesti u Teatru kabare Tuzla.

Teatar kabare Tuzla, u koprodukciji sa Gradskim pozorištem Živinice i Centrom za kulturu Zavidovići, je 30.9.2016 godine realizirao pozorišni projekat „Rod i dom“ Safeta Sijarića a u dramatizaciji Hasana Džafića, u režiji Vlade Keroševića. Predstava je ujedno i praizvedba ovog teksta monodrame, čiji glavni lik Arslana Šipovčanina tumači Irfan Kasumović.

“Rod i dom” Safeta Sijarića u dramatizaciji Hasana Džafića je drama koja kroz komične situacije, običaje i tradiciju priča tragičnu ljubav Arslana Šipovčanina prema Saniji, ženi njegovoga brata. Monodrama je o čovjeku iz Sandžaka, ali je itekako priča o metafizici i identitetu čovjeka. Mlade generacije trebaju vidjeti kako se nekad živjelo, po kojim principima su naši očevi odgajani i da tradicija ima lice i naličje. Na neki način, ovo je predstava o prošlim vremenima ali i o nama danas.

Tehničku ekipu sačinjavaju Ademir Omerčehajić, ton i svjetlo majstor, Robert Andrejaš i Muhamed Kahrimanović, fotografija, Damir Pirić, dizajn propagandnog materijala i Šefika Hukić, garderoberka. Bitno je istaći da režiju projekta potpisuje Vlado Kerošević, redovni profesor ADU Tuzla.

Predstava „Rod i dom“ je trenutno na redovnom repertoaru Teatra Kabare Tuzla i do sada je zabilježeno 68. izvođenja predstave. Do sada predstava je izvođenja i gostovanja zabilježila u Tuzli, Mostaru, Sarajevu, Bihaću, Brčkom, Bugojnu, Srebrenici, Kladnju, Travniku, Srebreniku, Busovači, Lukavcu, Gračanici, Banovićima, Vitezu, Gradačcu, Zenici, Banja Luci, Janji, Olovu, Konjicu, Maglaju, Zavidovićima, Kaknju, Živinicama, Rumelange (Luksemburg), Domžale (Slovenija) i turneju po Crnoj Gori (Plav, Rožaje, Bijelo Polje i Petnjica) i Švedskoj ( Norrkoping, Malmo i Gislaved).

Također, predstava je uvrštena i na Festival BH drame u Zenici (prateći program) i Festival monodrame mladog glumca Banja Luka (takmičarski program), oba festivala su u maju mjesecu 2017.godine, i TIFBU festival u Bugojnu u novembru mjesecu 2017.godine.
Na XX Teatar Festu u Banja Luci osvojila je nagradu kao najbolja monodrama u okviru Festivala monodrame mladog glumca.

Predstava “Rod i dom” je pobjednik međunarodnog festivala u Bugojnu TIFBU 2017. sa prosječnom ocjenom publike 4,97.

07.12.2018. u 19,00h predstava je izvedena i u takmičarskom programu međunarodnog festivala malih scena i monodrame Istočno Sarajevo 2018.

Dakle, večerašnje 69. izvođenje predstave “Rod i dom” planirano je na trgu u Tuzli u 20,30h, ali u slučaju kiše predstava će se izvesti u Teatru kabare Tuzla.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.