Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na sceni Pozorišta mladih

Predstava “SARA-JE-VO” Edhema Jesenkovića premijerno na festivalu MESS

sara-je-vo edhem jesenkovic

Ovo je surova i groteskna, ali osjetljiva priča o našim prostorima, kršenim pravilima i tvrdoglavosti, rekao je proslavljeni koreograf Edhem Jesenković

Festivalska premijera predstave “SARA-JE-VO”, proslavljenog koreografa Edhema Jesenkovića nastala kao dio međunarodnog projekta pod imenom Balkan Dance Project biće izvedena u okviru 62. izdanja Festivala MESS pored predstava u zvaničnom programu, saopćeno je iz Festivala MESS.

Koprodukciju potpisuju Balkan Dance Project, Udruženje za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa “Živimo balet”, Ministarstvo kulture Slovenije, Festival Velenje, te samostalna umjetnica Mojca Majcen. Izvršna producentica projekta za BiH je Nataša Hajdarević. Muziku za ovo teatarsko djelo potpisuje poznati sarajevski dvojac Basheskia (Leonardo Šarić i Nedim Zlatar). Premijera na 62. MESS-u je 5. oktobra, na sceni Pozorišta mladih Sarajevo u 21 sat.

– Ovo je surova i groteskna, ali osjetljiva priča o našim prostorima, kršenim pravilima i tvrdoglavosti. Scenografija je inspirisana tradicionalnim bosanskim kamenom „Stećkom“, „Životni prostor” je sredstvo gdje držite sebe, svoj identitet i privatnost. A taj prostor se odnosi i na osjećaj unutrašnjeg prostora i sadrži lične uspomene, poznate mirise, ukuse, predmete i prepoznatljiv osjećaj doma. To je teritorija koja održava vaše postojanje, sadrži vaša vlastita uvjerenja i mjesto gdje skupljate snagu i ljubav- riječi su autora i koreografa Edhema Jesenkovića.

Plesači/izvođači predstavljaju mlađu generaciju, koja traži način da preživi u antagonističkom društvu. Nekadašnji balkanski komunizam i sadašnja „demokratija“ su u opoziciji, a sukob se svakako odražava u brojnim društvima širom svijeta. Kako je cilj projekta povezivanje mladih scenskih umjetnika iz regiona u predstavi će sudjelovati iz Slovenije igračica i balerina Mojca Majcen i plesač Luka Ostrež, iz Hrvatske plesač, koreograf i pedagog Ognjen Vučinić, iz Srbije plesačica Miona Petrović a iz BiH dio ovog projekta su glumac Emir Fejzić, te plesačica Ana Kuzmanović, saopćeno je.