Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstava “Sinovi umiru prvi” pred publikom festivala “Dani Jurislava Korenića”

sinovi

Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske izveo je sinoć na sceni Kamernog teatra 55 predstavu “Sinovi umiru prvi” reditelja Marka Misirače koja tematizira posljedice posljednjeg rata u BiH, nastupajući u okviru Festivala “Dani Jurislava Korenića”.

Komad rađen po tekstu Mate Matišića u fokusu ima porodice koje i danas, toliko godina nakon rata, traže ostatke tijela svojih najmilijih, ukazujući na tužnu činjenicu da u njihovim životima rat nikada nije ni završio.

Kroz priču, smještenu u selo Rekavice nadomak Banjaluke, provlači se i surovo lice pohlepe te želje za dolaskom do novca ne birajući sredstva, kroz likove iz kriminalnog miljea što porodicama nude informacije o mjestu grobnice s njihovim najbližim u zamjenu za pozamašne iznose.

Temeljna misao koja nosi tekst ovog komada je potpuna jednakost žrtava na svim stranama – u njihovoj boli, patnji, potrazi, beskonačnoj tuzi i istom životnom cilju.

Glumci, čije je kreacije publika nagradila višeminutnim aplauzom, su Dragoslav Medojević, Nataša Ivančević, Aleksandar Stojković, Miljka Brđanin, Boško Đurđević, Goran Jokić, Ljubiša Savanović, Zlatan Vidović, Svetlana Popović, Đorđe Marković, Vladimir Đorđević, Roko Radiša i Zoran Stanišić, dok je Matišićev tekst prilagodio dramaturg Ivan Velisavljević.

Predstava je jedna od tri komada iz triologije, “Ničiji sin” i “Žena bez tijela”, a svi govore o postratnim traumama i onome što danas ljudi žive.

Na sutrašnjem festivalskom repertoaru je komad “kKnjiga mojih života” rediteljice Sabrine Begović-Ćorić.