reprizna izvedba

Predstava “Siročad” u četvrtak u zeničkom BNP-u

Sirocad – predstava

U predstavi igraju: Zlatan Školjić, Snežana Vidović i Enes Salković

Zenička publika će u četvrtak, 19. januara u 19. 30 sati imati priliku pogledati repriznu izvedbu predstave „Siročad“ nastale prema tekstu Denissa Kellyja, u režiji Ivana Plazibata, koja će biti izvedena na matičnoj sceni u Bosanskom narodnom pozorištu.

Dramaturginja Nedžma Čizmo je o predstavi izjavila: „Važna tema u komadu jeste nasilje. Tekst i predstava propituju ima li za nasilje opravdanja, kako nasilnici razmišljaju, dokle mogu ići. Postoji li uopće dobar čovjek? Mogu li situacija i sklop okolonosti od svakoga napraviti lošeg čovjeka? Autor postavlja veoma jasan kontrast između vanjskog i unutarnjeg svijeta. Vanjski svijet u Kellyjevoj drami djeluje kao postapokaliptično mjesto gdje su fizički obračuni svakodnevnica, prostor u kojem vladaju ulične bande i prosječnom čovjeku nije zamislivo ni kročiti vani. S druge strane, dom likova Helen i Dannyja predstavlja oazu sigurnosti i mira, te likovi (koji su u potpunosti upoznati sa pravilima vanjskog svijeta) moraju sami odrediti do koje granice će pustiti vanjski svijet da prodre u njihov dom i može li se uopće postaviti ta granica.“

U predstavi igraju: Zlatan Školjić, Snežana Vidović i Enes Salković. Scenografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a kostimografiju Lejla Hodžić. Kompozitor predstave je Petar Biblija, a izbor muzike potpisuje Ivan Plazibat. Lekturu potpisuje Merima Handanović, a inspicijent u predstavi je Abidin Čolaković.