Predstava ‘’Smrt i devojka’’ iz Beograda na XVI TKT Fest-u

IMG_1558

Sinoć je u punoj sali Teatra kabare Tuzla odigrana predstava ‘’Smeće’’ autora i glumca Ive Krešića.

Treća festivalska večer nastavlja se predstavom, za koju se tražila ulaznica više, ‘’Smrt i devojka’’ autora Ariela Dorfmana u režiji Čarne Rodoičić u produkciji Akademije umetnosti Beograd, Srbija. U predstavi igraju: Tijana Upčev, Petar Arsić, Mario Šaran, Bojana Đurašković. Predstava je rasprodana.

“Smrt i devojka”, po tekstu argentinsko-čileansko-američkog pisca Ariela Dorfmana, je drama o Paulini Salas, jednoj od mnogobrojnih žrtava prethodnog režima, koja prilikom slučajnog susreta sa Robertom Mirandom, za koga misli da je njen agresor, i suočena sa saznanjem da počinioci nepravde neće biti adekvatno kažnjeni za svoja zlodjela, uzima pravdu u svoje ruke. Ona očekuje pomoć od svog supruga, advokata Herarda Eskobara, koji sumnja u Paulininu moć rasuđivanja i objektivnost pri prepoznavanju agresora.

Herardo uviđa posljedice čina koje bi mogle izazvati povratak prethodnog režima i uništiti uspostavljanje demokratije u začetku. Da li su Paulinini postupci puka želja za osvetom i zadovoljavanjem ličnih strasti, ili sprovođenje pravde?’’

Ariel Dorfman je djelo „Smrt i djevojka”, napisao 1990. godine, koje je svoju svjetsku premijeru imalo 09.07.1991. godine u Royal Court Theatre u Londonu, u režiji Lindsay Posner.

Četvrti festivalski dan obogatiti će gosti iz Hrvatske predstavom ”Audijencija” autora Vaslava Havela, režija Dražen Ferenčina koja nam dolazi iz Kazališta Virovitica u petak, 30.03.2018.,19 30, u okviru XVI TKT Festa (27.03-04.04.2018.).

Tradicionalno, za vrijeme trajanja Festivala, publika će imati priliku ocjenjivati predstave ocjenama od 1-5 i na taj način odrediti pobjednika Festivala.

Cijena ulaznice 7 KM, za student uz pokaz indexa 5 KM. Rezervacije i informacije na broj telefona: 035 264 733 kao i na facebook stranici Teatra kabare Tuzla.