Kultura

link dostupan 24 sata

Predstava “Tramvaj zvani žudnja” na You Tube kanalu SARTR-a

20/05/2020

Predstava "Tramvaj zvani žudnja" realizirana je u produkciji Sarajevskog ratnog teatra, Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i Otvorene scene 'Obala'

Sarajevski ratni teatar SARTR emitovat će večeras predstavu “Tramvaj zvani žudnja, s početkom u 18 sati.

Kako je iz SARTR-a najavljeno, emitovanje će biti realizirano putem You Tube kanala, a link za gledanje predstave bit će dostupan 24 sata.

Drama „Tramvaj zvani žudnja“, napisana 1947. godine, možda je i najpoznatije djelo čuvenog američkog dramatičara Tennessee Williamsa.

Popularnost širom svijeta stekla je istoimenom filmskom adaptacijom režisera Elia Kazana iz 1951. godine, u kojoj su glavne uloge igrali Marlon Brando i Vivien Leigh.

Također, po motivima tog dramskog teksta Woody Allen, 2013. godine, stvara film „Blue Jasmine“.

“Tramvaj zvani žudnja” govori o dva različita koncepta poimanja života – jednom, čije je utemeljenje u mašti, duhovnosti i iluziji, i drugom, koji svoje ishodište ima u gruboj realnosti svedenoj na svakodnevno, beskrupulozno preživljavanje.

Predstava “Tramvaj zvani žudnja” je nastala kao diplomski rad Dine Mušanović na predmetu Gluma na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo, pod mentorstvom profesora Alena Muratovića.

Uloge u predstavi ostvarili su – Dina Mušanović, Staša Dukić, Alban Ukaj, Adi Hrustemović/ Igor Skvarica.

Režiju potpisuje Ansambl predstave, mentor je Alen Muratović, dramaturg Adnan Lugonić, kostimografkinja Lejla Hodžić, kreator dizajn plakata Haris Jusović, a izvršni producent je Kerim Mašović.

Predstava “Tramvaj zvani žudnja” realizirana je u produkciji Sarajevskog ratnog teatra, Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i Otvorene scene ‘Obala’.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.