NPS

Predstava “Umjetnik u gladovanju” pobjednik festivala “Novi Tvrđava teatar”

VH-Umjetnik-u-gladovanju-21-5-2022-58 (1)

– Bez velike patetike, ali i bez prevelike ironije, mladalački poletno, ekipa ove predstave autentičnim, sopstvenim glasom razvija igru unutar kafkijanskog okvira, kao da neki drugi uopšte postoji, koja je život sam – istakao je u obrazloženju žiri u kojem su bili Ivana Đurić Paunović, Jovana Balašević i Laslo Blašković

Dramska predstava “Umjetnik u gladovanju“ Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) odabrana je za najbolju predstavu na festivalu “Novi Tvrđava teatar” u Čortanovcima.

Žiri 9. izdanja festivala Novi Tvrđava teatar, koji se održava u Vili Stanković u Čortanovcima u Srbiji, donio je odluku da Nagrada za najbolju predstavu pripadne predstavi Umjetnik u gladovanju, NPS-a, rađenoj prema motivima i fragmentima iz života, djela, pisama i dnevnika Franza Kafke, a u režijskoj postavci Alena Šimića.

– Bez velike patetike, ali i bez prevelike ironije, mladalački poletno, ekipa ove predstave autentičnim, sopstvenim glasom razvija igru unutar kafkijanskog okvira, kao da neki drugi uopšte postoji, koja je život sam – istakao je u obrazloženju žiri u kojem su bili Ivana Đurić Paunović, Jovana Balašević i Laslo Blašković.

Uloge u predstavi su ostvarili – Ida Keškić, Tamara Miličević-Stilić, Ivona Baković, Dino Sarija, Dino Bajrović i Domagoj Nižić.

Dramaturgiju i dramatizaciju potpisuje Benjamin Hasić, scenski pokret Ena Kurtalić, muziku Mirza Rahmanović-Indigo, dok je scenografksa i kostimografska rješenja uradila Sabina Trnka.

Asistenti režije su – Ajla Bešić, Ena Kurtalić i Benjamin Hasić.

Asistent dramaturgije je Armin Behrem, a inspicijent Mustafa Zrnić, saopćeno je iz NPS-a.