Sarajevo

Predstava ‘Žaba’ prilagođena slijepim i slabovidnim osobama večeras u Kamernom

kamerni55_zaba333

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović ističe da praksa izvođenja pozorišnog repertoara s audio deskripcijom za slijepu i slabovidnu publiku predstavlja presedan u ovakvoj vrsti socijalne inkluzije te populacije u BiH

Predstava “Žaba”, posljednja od 15 predstava repertoara Kamernog teatra 55 koje su metodom audio deskripcije prilagođene potrebama slijepih i slabovidnih osoba i izvedene u okviru projekta “Pozorište bez prepreka”, bit će odigrana večeras na sceni tog teatra.

Kamerni teatar 55 je cjelokupni repertoar prilagodio slijepoj i slabovidnoj publici i nastavit će s tom praksom i poslije završetka projekta, poštujući obaveze preuzete usvajanjem Protokola za podršku slijepim i slabovidnim licima i odluke o kontinuiranoj prilagodbi repertoara toj populaciji, saopćeno je iz Kamernog teatra 55.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović ističe da praksa izvođenja pozorišnog repertoara s audio deskripcijom za slijepu i slabovidnu publiku predstavlja presedan u ovakvoj vrsti socijalne inkluzije te populacije u BiH.

– Na ovaj način će se obezbijediti ravnopravno učešće slijepih i slabovidnih osoba tokom izvođenja predstave. Pozitivna praksa inovativnog pozorišnog modela koju je započeo Kamerni teatar 55 može biti replicirana i na ostala pozorišta u BiH, što bi omogućilo da sve slijepe i slabovidne osobe imaju pristup pozorišnim predstavama i na taj način obogate svoj kulturni i društveni život – ocijenio je on.

“Pozorište bez prepreka” naziv je projekta koji Asocijacija XY provodi u partnerstvu s Općinom Centar, udruženjem “Novis” i Kamernim teatrom 55, i koji doprinosi stvaranju ambijenta za siguran, zdrav i kreativan život sa visokim stepenom socijalne inkluzije slijepih i slabovidnih stanovnika na području Općine Centar.

Projekt se realizira u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).