Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali"

Predstava zeničkog BNP-a na gostovanju u Rotterdamu

predstava

Predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ od premijerne izvedbe do sada je ukupno osvojila devet prestižnih festivalskih nagrada

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ prema dramskom tekstu bh. spisateljice Tanje Šljivar i u režiji Mirjane Karanović proteklog vikenda je izvedena u Roterdamu (Kraljevina Nizozemska).

Predstava prati priču o ženi u četrdesetim godinama i tinejdžeru, koji se slučajno sreću u javnom toaletu i pokušavaju da ispričaju jedno drugom sopstvene živote.

Kao okidače za sjećanja koriste slučajne natpise po pločicama toaleta, a nepouzdanost i nepostojanost bilo kog tjelesnog, emotivnog ili mentalnog sjećanja se kroz četiri scene u kojima igraju arhetipske odnose majka – sin, otac – kćerka, brat – sestra i ljubavnica – ljubavnik, pokazuju kao jedine istine koje je o samom sebi moguće izreći.

Predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ od premijerne izvedbe do sada je ukupno osvojila devet prestižnih festivalskih nagrada, uključujući i dvije Sterijine nagrade, koje su među najprestižnijim regionalnim umjetničkim priznanja u oblasti teatarske djelatnosti. Glumačku postavu čine Mirjana Karanović i Enes Salković. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muziku Draško Adžić.

Predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ će gostovati i u švicarskom Cirihu u subotu, 25. maja. Od svoje premijerne izvedbe ova je predstava u produkciji zeničkog BNP-a ostvarila značajna gostovanja i festivalska učešća širom Bone i Hercegovine, u Banjoj Luci, Brčkom, Sarajevu, Tuzli i Mostaru, te u Novom Sadu, Podgorici, Zagrebu, Kragujevcu, Umagu, Beču, Bernu…