Kultura

kino dvorana "nuk"

Predstava “Žorž Danden” u subotu na Konjičkom kulturnom ljetu

19/06/2020

"Žorž Danden" komedija je Jean-Baptistea Poquelin Moliera, u režiji Seje Fišića

U sklopu manifestacije Konjičko kulturno ljeto 2020 Srednjoškolska scena Amaterskog pozorišta “Neretva” premijeru pozorišne predstave “Žorž Danden” izvest će u subotu, 20. juna, u kino dvorani Narodnog univerziteta Konjic (NUK) s početkom u 19 sati

“Žorž Danden” komedija je Jean-Baptistea Poquelin Moliera, u režiji Seje Fišića. U predstavi glume Samra Jablić, Sara Osmanović, Emir Pirija, Envera Moro, Sanina Osmanović, Velid Alihodžić, Saira Špuren, Denis Kevrić, Kenan Alikadić i Nordin Bandić.

U ovoj predstavi autor se bavi temom modernih skorojevića. Žorž Danden, seoski bogataš, pokušavajući se približiti aristokraciji i steći plemićku titulu, ženi se plemkinjom koja ga prezire i vara, međutim njegova sujeta ga neminovno vodi u blato, a on ponižen i poražen, shvaća da se novcem ne može kupiti ono najvrjednije, odnosno ljubav, priopćeno je iz Narodnog univerziteta Konjic.

Autor Molier istančani poznavatelj svih nijansi ljudske prirode i čovjekovih mana koji potvrđuje svoju aktualnost i danas, u vremenu u kojem čovjek u stalnoj trci za novcem zaboravlja na prave ljudske vrijednosti i ono što život čini istinski lijepim, tjerajući gledatelja da se zapita nad sobom i svijetom oko sebe.

Organizatori događaja su Narodni univerzitet Konjic i Yunus Emre Institut Mostar, broj gledatelja je ograničen, cijena ulaznice je dvije marke, a organizatori mole gledatelje da na predstavu ponesu zaštitne maske.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.