Kultura

Sarajevo

Predstave “Bajka o ribaru i ribici” i “Prah” na sceni CKM-a

18/11/2021

Poznati motiv mnogih bajki-ribar i zlatna ribica, tek je podsticaj koji u tekstu Mirsada Bećirbašića prerasta u autentičnu, razgranu ljubavnu priču između dječaka-ribara i djevojčice-ribice

Međunarodni dan djeteta, 20. novembar, obilježava se širom svijeta aktivnostima usmjerenim na promociju i zaštitu prava djeteta. Cilj svih aktivnosti je podizanje svijesti o potrebi zaštite djece od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Tim povodom za mališane Dječijeg doma na Bjelavama i učenike OŠ “Nafija Sarajlić“, bit će odigrana predstava “Bajka o ribaru i ribici“, saopćeno je iz Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Poznati motiv mnogih bajki-ribar i zlatna ribica, tek je podsticaj koji u tekstu Mirsada Bećirbašića prerasta u autentičnu, razgranu ljubavnu priču između dječaka-ribara i djevojčice-ribice. Dječak-ribar ne može bez ribice baš kao što ni djevojčica-ribica ne može bez ribara. ”A dvije želje kad se sretnu, postaju stvarnost”-osnovna je poruka pisca. Tekst je naišao na razigrane kreativne interpretatore Elmu Ahmetović i Senada Bostandžića, pa obogaćen muzičkim numerama najdirektnije dopire do ritma dječijih osjećaja, mašte i doživljaja svijeta.

Predstava uspostavlja direktnu komunikaciju sa gledalištem koje također postaje učesnik u predstavi sa porukom da je sve moguće uz ljubav i da je ljubav ta koja obnavlja sokove mašte i igre.

Tekst potpisuje Mirsad Bećirbašić, režiju, dramatizaciju i muziku Senad Bostandžić. Predstava će biti odigrana u četvrtak, 18. novembra u 11 sati, u velikoj sali CKM.

Povodom Evropske manifestacije Noć teatra – Noć teatra BiH 2021, u subotu, 20. novembra, ljubitelji pozorišta moći će uživati u kreacijama Gordane Boban i Mirsada Tuke u predstavi ”Prah”. Drama sa elementima komedije u kojoj se jedna obična porodica, svakodnevno suočena sa siromaštvom i čamotinjom, iznenada susreće sa neočekivanim bogatstvom – glavnim dobitkom na lotu. Likovi prolaze kroz katarzu koja im pomaže da otkriju vlastitu suštinu, kao i suštinu međusobnih odnosa. Postavka ovog vrlo popularnog dramskog teksta je specifična po tome što je akcenat na glumačkoj igri i na filigranski građenim karakterima koje nose dvoje glumaca. Publiku očekuje čitava paleta emocija, iskrene tuge, smijeha ali i pitanje da li zaista novac može riješiti naše istinske probleme.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš, muziku Irena Popović Dragović a dizajn plakata Naida Begović Čelik. Režiju potpisuje Miralem Zubčević. Predstava počinje u 19.30 sati, saopćeno je iz Press službe JU CKM.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.