Predstave Narodnog pozorišta Sarajevo na Festivalu “Bihaćko ljeto 2017”

BALKANSKI ŠPIJUN U SARAJEVU 2

U okviru Festivala “Bihaćko ljeto 2017” u dvorani Kulturnog centra u ponedjeljak , 3. jula 2017. sa početkom u 19:00 sati, bit će izvedena predstava za djecu, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i UG Fani, ČUDOVIŠTE IZ POZORIŠTA I LUTKAROVA DJECA.

Predstava je nastala prema pričama “Čudovište iz pozorišta” Rijada Ljutovića i “Lutkar i njegova djeca” Fahrudina Kučuka, a cilj joj je djeci i mladima približiti pozorišnu umjetnost i educira ih u oblastima opere, drame, baleta i lutkarstva.

Priča je to o čudovištu koje je otjeralo kulturu iz pozorišta jer želi da vlada i isprazni teatar. Operko, Balerina i Dramatika uz pomoć majstora Mare vraćaju kulturu u pozorište. Sretnim raspletom, Čudovište postaje zaštitnik pozorišta i u slavu povratka kulture glumci djeci pričaju priču “Lutkar i njegova djeca”.

U predstavi igraju: Amina Begović, Armin Omerović, Mona Muratović, Ileš Bečei te Zulejha Kečo, dok je Rijad Ljutović osim za režiju zaslužan i za kostime, scenografiju, izbor muzike i koreografiju.

Narodno pozorište Sarajevo svoje dvije predstave izvest će u okviru manifestacije “Vogošćanski dani 2017“.

Vogošćanska publika uživat će u baletnoj predstavi “Palčica” za koju režiju i koreografiju potpisuje Nermina Damin. Izvođenje je planirano za utorak, 4. 7. 2017. u 14:00 sati.

Palčica

Rođena iz zrna ječma, koji je darivala vještica siromašnoj ali dobroj ženi, Palčica je bila nježna i dražesna djevojčica. Nije bila veća od palca, te stoga dobi ime Palčica. Spavala je u orahovoj ljusci, ružina latica služila joj je kao pokrivač. Plesala je po cijeli dan. Gospođa Žaba kada je spazila, poželjela je da Palčica bude žena njenom sinu Žapcu i tako je ukrala.

U potoku je raslo mnogo lokvanja, pa žaba spusti Palčicu. Jedan divan bijeli leptir, odavno je kružio oko Palčice neizmjerno očaran njome. Ali Palčicu je ponovo ukrao Gundelj koji je uhvatio u letu i odnio.

Malo potom stigoše im u posjetu i drugi gundelji kojima se Palčica nije dopala. Zgražavali su se: “Pa ona ima samo dvije noge. Baš je ružna!”

Ponovo je Palčica ostala sama, cijelo ljeto i jesen. Nastupi zima duga i hladna. Gospođa Mišica je pronašla Palčicu. Palčica je bila prošena. Ovoga puta od gospodina Krtice. Gospodin Krtica je bio bogat, u plišanom dugom kaputu. Da je pristala, ostala bi da živi u njegovoj kućici ispod zemlje.

Palčica je u mraku pronašla promrzlu i izgladnjelu lastu koju je njegovala cijelu zimu. A kada stiže proljeće i sunce ogrija zemlju Lastavica odleti. Osta Palčica sama, tužno pozdravljajući sunce.

Pomoć je stigla baš od Laste koja je nije zaboravila. Leteći na krilima Laste, stigle su u zemlju cvijeća.

Ovdje je srela Princa, koji je stavio zlatnu krunicu na njenu glavu i krila na leđa. Dobila je najljepši poklon, novo ime-Maja.

Ovu prekrasnu baletnu bajku dočarat će ansambl i solisti Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Balkanski špijun u Sarajevu

U četvrtak, 6. 7. 2017. tamošnju publiku do suza nasmijat će sjajni ansambl Drama NPS, koji će izvesti jedu od naših najposječenijih komedija “Balkanski špijun u Sarajevu” prema tekstu Dušana Kovačevića, a u adaptaciji i režiji teatarskog velikana Sulejmana Kupusovića. Predstava počinje u 19:00h.

Prema briljantnom tekstu Dušana Kovačevića po kojem je svojevremeno i snimljen kultni film, osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji ni dan danas ne gubi na gledanosti jer je prožet tematikom koja je našla put i u današnjem vremenu. Tu satiru je osjetio i naš slavni reditelj Sulejman Kupusović koji je Špijuna “doveo” u Sarajevo i simbolično odlučio da se premijera odigra 29. Novembra na Dan republike nekadašnje Jugoslavije.

Prožima se tema jugonostalgije , kao i današnjih , ali i svjetskih aktuelnih tema terorizma , koje je Kupusović grandiozno-satirično smjestio u Bosnu gdje se kroz komediju nasmijao patološkoj opsjednutosti banjalučkih i beogradskih političara, samozvanih eksperata za terorizam, koji su tvrdili da je Bosna leglo Al-Kaide.

S druge strane , smještena je tema o religiji, islamističkim idejama ljudi koji sebi daju za pravo da odlučuju da li je neko religiozniji ili ne od njih, jer ulazeći u krizu prisjećaju se Jugoslavije i režima koji ih sve više rastužuje zbog činjenice da današnji lideri ne obraćaju pažnju na “malog čovjeka”.

U predstavi igraju: Izduin Bjarović, Ejle Bavčić-Tarakčija, Aldina Omerovića, Milan Pavlović i Mona Muratović.