Kultura

Sarajevo

Predstavljana knjiga “Hugo von Kutschera” autora Valerijana Žuje

04/12/2018

Hugo von Kutschera je bio desna ruka glavnog čovjeka koji je ovdje vladao - Benjamina Kalaja

U sklopu Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo danas je predstavljena knjiga “Hugo von Kutschera” autora Valerijana Žuje.

Radi se o biografiji koja je napisana u povodu 108. godišnjice smrti Hugo von Kutschera, jednog od vodećih službenika i tzv. “Ziviladlatus” (rukovoditelj civilne administracije) nekadašnje carsko-kraljevske zemaljske vlade u BiH.

Ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer je podsjetio da je 1882. godine austrougarska vlada, odnosno car odlučio da se u BiH izgradi civilna administracija za koju je smatrao da je neophodna za razvoj ove zemlje, a Hugo von Kutschera je imao zadatak da se ta uprava uspostavi.

– Kutschera je pokušao da istraži, odnosno doprinese da se istraži istorija i kultura svih triju naroda – istakao je Pammer dodajući da je Kutschera imao članove porodice u svim dijelovima monarhije.

Ambasador Pammer je naveo da je za vrijeme njegovog mandata u BiH, u posljednjih 5,5 godina prezentirano i objavljeno deset novih knjiga, među kojima biografije, knjige o istoriji BiH, bilateralnim odnosima Austrije i BiH itd.

– Ponosan sam na to što smo uspjeli da je BiH dobila više pažnje u Austriji i obrnuto, te da se i na taj način spremamo za zajedničku budućnost u Evropi – naveo je Pammer.

Prema riječima recezenta knjige fra Mile Babića, Hugo von Kutschera je bio desna ruka glavnog čovjeka koji je ovdje vladao – Benjamina Kalaja.

– Kutschera je mnoge stvari u Bosni napravio i uredio. Dobro je poznavao naš jezik, kao i strane jezike, bio je radoznao i školovan čovjek. Također, bio je senzibilan za naše nacionalne i religiozne razlike – naveo je Babić.

Autor Valerijan Žujo je kazao da je riječ o prvoj knjizi o baronu Hugo von Kutscheri koji je u svoje vrijeme, u doba austrougarske uprave bio prvorazredan politički činilac.

– Bio je eksponent Benjamina Kalaja i on je realizirao Kalajev program u BiH. Međutim, on mene nije zanimao kao visoki funkcioner, činovnik i političar, nego me zanimao kao istraživač i naučnik, čovjek koji je napisao prvu ozbiljnu studiju o narodu Hazara na temelju koje je kasnije napisano puno knjiga – kazao je Žujo.

Bosanskohercegovački književnik i istoričar Valerijan Žujo autor je mnogobrojnih antologija i bivši sekretar Udruženja književnika BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.