Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodni festival književnosti

Predstavljanje bh. književnice Lamije Begagić

djecija kuca

Lamija Begagić je urednica i pokretačica magazina za predškolce i prvačiće „Kolibrić”, te članica redakcije magazina za pravednije obrazovanje „Školegijum“

Udruženje “Međunarodni festival književnosti” nastavlja sa aktivnostima u okviru projekta „Mladi i književnost“ koji je namijenjen srednjoškolcima i srednjoškolkama s prostora Općine Novo Sarajevo i koji se realizuje uz podršku Općine Novo Sarajevo.

Nakon predstavljanja projekta u okviru programa Porodičnog dana, te organizovanja susreta mladih sa književnicima Farukom Šehićem i Senkom Marić, naredni program podrazumijevaće predstavljanje bh. književnice Lamije Begagić. Kao i prethodni susreti i ovaj će biti upriličen u prostorijama „Dječije kuće“ koja se nalazi u ulici Grbavička bb, pored Parka pionira „Boško Buha“, odnosno riječ je o nekadašnjem Domu pionira „Boško Buha“.

Razgovor sa Lamijom Begagić organizovaćemo u četvrtak, 24. oktobra u 18:00 sati. S autoricom će razgovarati Kristina Ljevak.

Lamija Begagić rođena je u Zenici 1980. godine. Diplomirala je južnoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Njena prva zbirka kratkih priča „Godišnjica mature“ objavljena 2005. godine (Sarajevo/Beograd) imala je veliki regionalni uspjeh. Pet godina kasnije objavila je knjigu priča pod nazivom „Jednosmjerno“. Priručnik „Furam feminizam“ namijenjen djevojčicama a i dječacima u osnovnim školama objavila je u koautorstvu s Marinom Veličković, a potom i roman prvijenac „U zoni“.

Uskoro će u izdanju Buybooka biti objavljena njena nova knjiga priča „Bolji mi i druga djeca“.

Lamija Begagić je urednica i pokretačica magazina za predškolce i prvačiće „Kolibrić”, te članica redakcije magazina za pravednije obrazovanje „Školegijum“.

Osim o počecima vlastitog književnog puta i prvim profesionalnim uspjesima, Lamija Begagić će na temelju bogatog iskustva rada s mladima različitih uzrasta govoriti i o tome kako književnost približiti najmlađoj publici i zainteresovati ih za djela van obavezne lektire. Govoriće i o društvenom angažmanu unutar književnosti i mimo nje, te važnim temama kao što je feminističko osvještavanje mladih. Razgovaraćemo o djelima i autorima/cama koje su definisale njen čitalački ukus i uticale na vlastiti izraz, te o temama kojima se u književnosti bavi.

Predstavljanje će se održati u četvrtak, 24. oktobra u 18:00 sati u „Dječijoj kući“ na Grbavici.