Svjetski dan poezije

Predstavljanje časopisa “Život” i knjige “Veo nad rijekom C” Melide Travančić

l_13b9b6a6aa7e7e10a8861e79f25373b4

O časopisu će, pored Ivankovića, govoriti i predsjednik Društva pisaca Hadžem Hajdarević te saradnice i saradnici Bisera Alikadić, Melida Travančić, Šeherzada Džafić i Mujo Musagić

Časopis “Život” bit će prezentiran večeras u Multimedijalnom centru Mak, a u povodu sedam decenija njegova izlaženja.

– 70 godina časopisa “Život” i novoizašli brojevi prigoda su da se predstavimo široj javnosti – kazao je urednik tog časopisa Željko Ivanković.

O časopisu će, pored Ivankovića, govoriti i predsjednik Društva pisaca Hadžem Hajdarević te saradnice i saradnici Bisera Alikadić, Melida Travančić, Šeherzada Džafić i Mujo Musagić.

Nakon promocije časopisa biće upriličeno i predstavljanje knjige “Veo nad rijekom C” autorice Melide Travančić.

Knjiga “Veo nad rijekom C” poetski su putopisi o Crnoj Gori, objavljena prvo u izdanju Ratkovićevih večeri poezije (Bijelo Polje), a zatim i u BiH u izdanju Planjaxa.

Travančić ističe da knjigom naglašava koliko su joj putovanja važna jer na njima otkriva novu sebe, novu dimenziju svog bića. Navodi da je “Veo nad rijekom C” knjiga u potpunosti posvećena putovanju jednom zemljom i u njoj je četrdeset poteskih putopisa, a pjesme su nastajale u periodu od tri godine.

Ona podvlači da knjigom zapravo donosi unutrašnji doživljaj susreta s gradovima, mjestima, ljudima, historijom, tradicijom i kulturom. Posredstvom poezije kazuje o zemlji čudesne ljepotne energije, o njenim simbolima, znamenitostima, ljudima.

– Knjiga je jedan drugačiji zapis o zemlji, ono što se ne vidi, ona govori o onom što se doživljava u “susretu” zemlje i čovjeka. Mjesta kroz koja prolazim, u kojima boravim pamtim najviše po ljudima. Važno mi je gdje se krećem i još važnije s kim se krećem ili koga na tom putovanju srećem, i neprestano propitujem moj odnos prema mjestu u kojem se nalazim, u kojem boravim… Zanima me kako se mijenja odnos prema gradu, mjestu u kojem jesam, jer taj osjećaj nikad nije isti, taj prvi osjećaj, prvi susret je najvažniji i presudan (u ovom slučaju za pjesmu) – kazala je Melida Travančić, naglasivši da sve što vidi i osjeća na putovanju utkiva u poeziji.

Kad je riječ o časopisu “Život” i njegovom značaju, Melida Travančić naglašava da joj je kao književnici najvažnije da je “Život” uvijek bio otvoren za radove mladih autora, onih koji tek počinju pisati i to stidljivo pokazuju svijetu oko sebe. Ona podsjeća da je riječ o časopisu uz kojeg su mnogi na neki način odrastali, saznavali i otkrivali mnogo o svijetu književnosti, istraživali, pisali svoje radove (i seminarske i diplomske) zahvaljujući tekstovima objavljenim u časopisu.

– Sjećam se kako sam neposredno nakon studija poslala nekoliko pjesama za “Život” i kakva je to radost bila kad su one objavljene. E, to je, zapravo važno, ta spremnost i otvorenost uredništva za, kako značajna imena iz svijeta književnosti, tako i za mlade. Prije mnogo godina, nama, meni, studentici književnosti “Život” je otvorio vrata i to je bilo svojevrsno ohrabrenje da se sigurnije zakorači u svijet književnosti – mišljenja je književnica i saradnica časopisa Melida Travančić.

Promocije se organizuju u okviru programa “U susret Svjetskom danu poezije” Festivala “Sarajevska zima”.