Kultura

U Centru kulture i mladih

Predstavljanje knjige i CD-a Josipa Pejakovića “Bosnom hodim”

06/11/2020

Pored autora Josipa Pejakovića i Esada Bajtala, u projektu učestvuje i bosanskohercegovački interpretator sevdalinki i etnomuzikolog Zanin Berbić

Knjiga i CD pod naslovom ”Bosnom hodim” doajena bh. glumišta i pisca Josipa Pejakovića bit će predstavljena danas u Centru kulture i mladih (CKM), saopćeno je iz te institucije.

Kako se navodi u recenziji Esada Bajtala, kraća, strofično oblikovana kaza ”Bosnom Hodim” Josipa Pejakovića, po autorovoj zamisli samo je uvod u knjiško koričenje njegovog cjelokupnog dramskog opusa koji priprema za štampu. A ujedno, predstavlja i predložak za predstavu u kojoj autor na svoj prepoznatljiv načini zbori o Bosni, ne samo takvoj kakva je danas u svojoj nikakvosti, nego i o onoj prošloj i budućoj kakvu sanja, zagovara i javno-scenski brani već decenijama.

Pored autora Josipa Pejakovića i Esada Bajtala, u projektu učestvuje i bosanskohercegovački interpretator sevdalinki i etnomuzikolog Zanin Berbić.

Josip Pejaković glumio je u monodramama: “On meni nema Bosne”, “Oj živote” i “O, izbjeglice”, “Država i papci”, “Ućerivanje”… Igrao je zapažene uloge u televizijskim serijama i filmovima poput: “Osma ofanziva”, “Gluvi Barut”, “Savršen krug” i dr. Član je savjeta Novog plamena. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva i posljednji dobitnik povelje ZAVNOBiH-a.

Organizatori programa su JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i izdavačka kuća Rabic doo.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.