Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljanje knjige “Letter – Pismo” Mehmeda A. Akšamije u Sarajevu

aksamija

Predstavljanje knjige “Letter – Pismo” profesora Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, akademika Mehmeda A. Akšamije, bit će upriličeno večeras u Sarajevu.

Promotori će biti akademik Ferid Muhić, akademik Vladimir Premec, prof. dr. Ugo Vlaisavljević, Muhamed Jusić i prof. dr. Franjo Topić.

Centar za dijalog – Vesatijja izdao je, kao posebnu ediciju, autorsku knjigu akademika Akšamije, čime su pokušali dati svoj doprinos promoviranju mira, suživota i međureligijskoga dijaloga.

– S posebnim pijetetom sam radio na ovoj knjizi, zato što osjećam da ove poruke za međuvjerski i međukulturalni dijalog izrečene uime muslimana Bošnjaka, kroz riječ njihovog vrhovnog duhovnog autoriteta, imaju trajnu vrijednost za buduće generacije, ma gdje oni bili – kazao je autor knjige.

Pojasnio je da, iako na prvi pogled može izgledati da je ova dokumentarna studija posvećene osobi, ona je, prije svega, posvećena mogućnostima komunikacije sa svijetom iz bosanske perpspektive.

– I zato ova knjiga nije priča o osobi već o ideji osobe koja je nastojala da iskoristi svaku priliku kako bi pronijela glas bosanskog razuma, glas bosanske mudrosti, glas bosanskog ponosa, glas bosanskog prkosa od sna… – istakao je Akšamija.

Dodao je da je poruka ovog projekta jasna – Bošnjaci su evropski narod i zato je važno da se čuje njihov glas u borbi protiv svakog zla i nepravde u Evropi i svijetu, uz geslo “pokušaj respektirati svoje i poštuj tuđe”, saopćili su organizatori.