Predstavljanje knjige Mirka Pejanovića u Ambasadi Austrije u BiH

mirko-pejanovic

U Sarajevu će danas biti predstavljena knjiga “Ogledi o državnosti i političkom razvoju Bosne i Hercegovine” autora prof. dr. Mirka Pejanovića, pod pokroviteljstvom austrijskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Martina Pammera.

Knjigu će promovirati Pammer, šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore, redovni profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Asim Mujkić i autor Pejanović, dopisni član Akademije nauka BiH.

– Stručna i naučna javnost ovom knjigom dobija uvid u teorijsku elaboraciju najvažnijih aspekata društveno-istorijskog razvoja države Bosne i Hercegovine od obnove njene državnosti na kraju Drugog svjetskog rata sve do izgradnje mira od 1995. godine na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Politički razvoj BiH u prvim decenijama nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma odvija se u istorijski datim protivurječnostima. BiH i kao društvo i kao država prolazi kroz istorijski proces postsocijalističke tranzicije. Za razliku od drugih postsocijalističkih zemalja u Evropi, BiH prolazi i istorijski proces izgradnje mira nakon ratnih razaranja u vremenu 1992-1995 – naveo je autor Mirko Pejanović.

Dejtonski mirovni sporazum, prema njegovom uvidu, nije samo osnova izgradnje mira u Bosni i Hercegovini već društveno-istorijska i geopolitička osnova uspostavljanja procesa integracije države Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez.

U ovom procesu odvija se internacionalizacija bosanskog pitanja, što vodi samoodrživosti države Bosne i Hercegovine. Izvedene reforme tokom prvih dviju decenija provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma omogućile su da se Bosna i Hercegovina približava sticanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Prema stajalištima prof. dr Mirka Pejanovića, stabilan društveni razvoj i političku budućnost države BiH determiniše integracija u evroatlanske institucije jer proces integracije države u EU omogućuje izgradnju pravne države kao i unutrašnju integraciju, sigurnost i život u miru za sve njene državljane.

Zbog toga se u odnosu na stabilan razvoj i budućnost BiH, kao pitanje svih pitanja postavlja nužnost ubrzanja integracije države BiH u Evropsku uniju. U tom kontekstu autor zagovara široku koaliciju parlamentarnih stranaka za evropsku državu BiH i ojačanu medijaciju institucija EU u provođenju reformi, navedeno je u saopćenju Ambasade Austrije.

Knjiga će akterima iz međunarodne zajednice i Evropske unije, koji imaju ovlaštenja za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i izgradnju mira u BiH, omogućiti šire spoznaje o protivrječnostima i dosezima društveno-ekonomskog i političkog razvoja multikulturne i multietničke države Bosne i Hercegovine u prvim decenijama XXI stoljeća.

Knjiga “Ogledi o državnosti i političkom razvoju Bosne i Hercegovine” prevedena je na engleski jezik 2016. godine i objavljena u izdanju kuće “Šahinpašić” u Sarajevu.