Kultura

Sarajevo

Predstavljanje knjige “Moja generacija” Avde Hume

28/02/2020

Humo je bio heroj Narodno-oslobodilačke borbe, antifašista, čovjek koji će "zasigurno biti upamćen kao jedna od najvažnijih političkih ličnosti BiH u 20. stoljeću"

Gradska uprava Sarajevo i Izdavačka kuća “Vrijeme” iz Zenice organizirat će večeras u sarajevskoj Vijećnici predstavljanje knjige “Moja generacija” Avde Hume (1914.-1983.) u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Humo je bio heroj Narodno-oslobodilačke borbe, antifašista, čovjek koji će “zasigurno biti upamćen kao jedna od najvažnijih političkih ličnosti BiH u 20. stoljeću”.

O knjizi, koja je objavljena u ediciji “Bosanski portreti” IK “Vrijeme”, kao i velikoj historijskoj ulozi Avde Hume u životu BiH i Jugoslavije, govorit će Marko Attila Hoare, Senad Avdić, Milivoj Bešlin, prof. dr. Hilmo Neimarlija, akademik Mirko Pejanović, Faruk Vele, te izdavač Muamer Spahić, saopćili su organizatori.

Avdo Humo je rođen u Mostaru 1914. godine. Školovao se u rodnom gradu te Bihaću i Beogradu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu, studij svjetske i jugoslavenske književnosti. Pred rat i tokom Drugog svjetskog rata bio je jedan od pokretača i glavnih organizatora patriotskog ujedinjavanja naroda BiH u borbi protiv fašizma.

Učestvovao je u pripremanju i organiziranju prvog i drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), bio je vijećnik AVNOJ-a i potpredsjednik Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH). Jedan je od pokretača lista “Oslobođenje”, a bio je ministar i potpredsjednik vlade Narodne Republike BiH, predsjednik Izvršnog vijeća narodne Skupštine BiH, državni sekretar za finansije vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije i potpredsjednik Saveznog vijeća Narodne skupštine Jugoslavije. Od kraja Drugog svjetskog rata do 1963. godine redovno je biran za republičkog saveznog poslanika. Bio je organizacioni sekretar Pokrajinskog komiteta KPJ za BiH i dobitnik Nagrade ZAVNOBiH.

Iako su mu partijski drugovi zaprijetili da će ga “izbrisati iz istorije”, navodi izdavač Muamer Spahić, ostat će upamćeno da je Avdo Humo je, zajedno sa Rodoljubom Čolakovićem i Josipom Brozom Titom, imao ogromnu ulogu u reafrmaciji bosanskohercegovačke državnosti na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH- a i Drugom zasjedanju AVNOJ-a.

“Avdo Humo bio je rijedak, dragocjen i velik čovjek, a njegova knjiga “Moja generacija” bez ikakve sumnje spada u red najvećih dometa bosanskohercegovačke političke esejistike i memoaristike, ali i uspomenske književnosti općenito”, napisat će Spahić u uvodniku knjige.

Knjiga “Moja generacija” prvi put je objavljena tek nakon autorove smrti 1984. godine i to nakog dugogodišnjih zabrana i opstrukcija tadašnjih bosanskohercegovačkih komunističkih prvaka.

– Mada knjigu gotovo instinktivno možemo svrstati u domen memoara, zbog miješanja stilova i tematskih cjelina ona se žanrovski, zapravo, gnijezdi između autobiografije i memoara – navodi se u saopćenju.

U prvom “autobiografskom” dijelu autor pripovijeda o prošlosti svoje porodice, uspomenama iz djetinjstva, svakodnevnom životu te širem društvenom (političkom, ali i privatnom) okruženju u kojem je živio. U drugom dijelu knjige Humo ne “subjektivizira naraciju” i gotovo isključivo svjedoči o političkim odnosima i procesima u kojima je sudjelovao.

Pogovor za drugo izdanje knjige “Moja generacija” napisao je poznati bosanskohercegovački novinar i urednik Senad Avdić, koji će govoriti na sarajevskoj promociji.

– Avdu Humu povijesni dokumenti legitimiraju kao jednu od dvije najvažnije osobe, revolucionarne ličnosti, zaslužne za jednakopravan položaj u okviru jugoslavenske federacije republika i pokrajina, koja je, nepobitan i jedinstven temelj državnosti i suverenosti BiH međunarodno verificirane nakon disolucije zajedničke države početkom 90-ih godina prošlog stoljeća – naveo je, uz ostalo, Avdić.

U muzičkom dijelu programa nastupit će Sarajevski gudački ansambl “Saga”.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.