Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzla

Predstavljanje knjige o dobrovoljnom vatrogascu Rudolfu

knjiga_rudolf_vatrogasac

Riječ je o dobrovoljnom vatrogascu italijanskih korijena Rudolfu Rudi Zamboniju, koji je radni vijek proveo u Solani, a jedan je od najuglednijih i najnagrađivanijih članova DVD Solana

Knjiga “Dobrovoljni vatrogasac u Solani Kreka – Rudolf” autora prof. dr. Tihomira Knežičeka bit će predstavljena sutra u Galeriji Mandžić u Tuzli.

Riječ je o dobrovoljnom vatrogascu italijanskih korijena Rudolfu Rudi Zamboniju, koji je radni vijek proveo u Solani, a jedan je od najuglednijih i najnagrađivanijih članova DVD Solana.

– U suštini se radi o prikazu dobrovoljnog vatrogastva u smislu samog poziva, ali i socijalne perspektive dobrovoljnog vatrogastva, koje je imalo pun procvat na ovim prostorima u periodu nakon Drugog svjetskog rata pa do osamdesetih godina prošlog vijeka. U knjizi su, među ostalim, obrađena priznanja koja su primana u Društvu, kako se rangiralo činovanje u tim društvima, a navedana su imena brojnih ljudi koji su djelovali u upravama dobrovoljnih društava – istaknuo je za Fenu autor Knežiček.

Osim autora, o knjizi će govoriti direktor Centra za multidisciplinarne studije Tuzla Esad Mušanović, generalni direktor Solane Bakir Smailagić te akademik Enver Mandžić.