Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Predstavljanje projekta “Muzejske priče” sutra u Vijećnici

vijecnica_8

Cilj projekta je jačanje kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine i Srbije

Projekt “Muzejske priče” finansiran iz IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina-Srbija 2014.-2020. bit će predstavljen u četvrtak, 21. marta u sarajevskoj Vijećnici.

Grad Sarajevo je 31. decembra 2018. godine potpisao Ugovor o sufinansiranju projekta sredstvima Evropske unije sa nadležnim tijelom za ugovaranje – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU) u okviru Ministarstva finansija Republike Srbije.

Projekat realizuju Grad Sarajevo u partnerstvu sa – Historijskim muzejom BiH, Centrom za kulturu “Vuk Karadžić” iz Loznice i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva u periodu od 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 459.981,23 eura, od čega Evropska unija sufinansira 390.110,08 eura (84,81 posto), a preostalih 69.871,18 eura (15,19 posto) obezbeđuju partneri na projektu.

Cilj projekta je jačanje kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine i Srbije kroz podršku rada muzeja prekograničnog područja kao čuvara historijskog i kulturnog naslijeđa i tradicije u smislu povećanja njihove vidljivosti, unapređenja kapaciteta, poboljšanja međusobne saradnje i jačanja pozicije na tržištu kulturnog turizma.

Aktivnosti projekta će doprinijeti jačanju kapaciteta 11 muzeja prekograničnog područja: šest u BiH (Historijski muzej BiH, Olimpijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzej Vijećnica, Muzej Sarajeva) i pet muzeja/institucija u Srbiji (Centar za kulturu “Vuk Karadžić” Loznica, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Narodni muzej Užice, Zavičajni muzej Priboj, Muzej Prijepolje).

Također, projektom će biti obuhvaćena i implementacija nekoliko aktivnosti – uspostavljanje neformalne Mreže muzeja u prekograničnom području, nabavka specijalističke opreme za muzeje, restauracija i prezervacija izložbenih eksponata, digitalizacija muzejskih zbirki kroz izradu mobilnih aplikacija za posjetioce muzeja, priprema zajedničkih izložbi muzeja prekograničnog područja, izrada promo videa i kataloga muzeja, tematske izložbe za manifestaciju “Noć muzeja” te jačanje kapaciteta muzejskih radnika u oblasti digitalizacije, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajevo.