Kultura

tajna čuvana 50 godina

Predstavljanje Titovog bunkera u Konjicu kroz crteže grafičara Dine Džumhura

28/12/2020

Planina Zlatar koja se nalazi u blizini Konjica, desetinama godina je čuvala najveću državnu vojnu tajnu bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

Nacionalni spomenik “Armijska ratna komanda (ARK/D-0) u Konjicu”, tajna čuvana više od 50 godina, bit će od ponedjeljka, 28. decembra, predstavljen na Facebook, Instagram i viber mrežama Narodnog univerziteta Konjic i Facebook stranici Zavičajnog muzeja, kroz crtež akademskog grafičara Dine Džumhura.

Planina Zlatar koja se nalazi u blizini Konjica, desetinama godina je čuvala najveću državnu vojnu tajnu bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Po službenoj dužnosti, samo četiri komandanta su znala za postojanje bunkera, pored radnika koji su birani pažljivo i koji su morali potpisati Ugovor o šutnji. Gledajući s vana, vidite samo tri obične kuće okružene prirodom. Međutim, te tri kuće su više od 50 godina skrivale tajnu o najvećem vojnom objektu, trećem po značaju u bivšoj SFRJ.

Bunker je sagrađen kao sklonište za predsjetnika Tita, njegovu porodicu i bliže saradnike u slučaju atomskog rata. Također, funkcionisao bi kao centar vojnih operacija (skloništa za Štab vrhovne komande).

U slučaju opasnosti od nuklearnog udara bunker je bio spreman primiti 350 osoba iz najvišeg vojnog i političkog vrha bivše SFRJ. Oni su mogli boraviti tu šest mjeseci bez ikakavog kontakta s vanjskim svijetom, jer se u njemu nalazi sve što je potrebno za normalan život.

Temperatura u bunkeru je između 21 i 23 stepena, a vlažnost zraka od 60 do 70 posto, što predstavlja idealne uvjete za život. Objekat ARK se građevinski nalazi u izvrsnom stanju i pristupačan je javnosti.

Neprekidno se održavaju sistemi za grijanje, klimatizaciju, protupožarnu zaštitu i svi drugi sistemi u objektu su pod stručnim nadzorom. Prostor ARK-a se danas koristi za realizaciju projekta Bijenale savremeneumjetnosti d-0 ark underground, koji je promotor regionalnih kulturnih vrijednosti.

Projekt je proglašen kulturnim događajem Evrope za 2011. godinu od Vijeća Evrope. U 2013. godini on je organiziran pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Iza dva ciklusa projekta “Bijenale” u Atomskoj ratnoj komandi trajno je postavljeno 80 umjetničkih radova, a zastupljeno je 68 umjetnika iz 28 zemalja svijeta, saopćeno je iz Narodnog univerziteta Konjic.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.