Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Predstavljen historijski roman ‘Kobno raspuće’ Halida Kadrića

istorijski__roman

Promotori ističu kako Kadićeva Bosna nije ‘Tamni vilajet’, nego je to zemlja blagostanja, dobrih i poštenih ljudi

Četverotomni historijski roman “Kobno raspuće” autora Halida Kadrića predstavljen je večeras u Sarajevu.

Ovaj nesvakidašnji romaneskni serijal pod naslovima – “Užarena zemlja”, “Zmajev let”, “Raskol” i “Novo doba”, pisan je u formi hronike na 2.500 stranica i obuhvata cijelo 19. stoljeće – događaje, pojave i ličnosti tadašnje Bosne koje su obilježile to razdoblje.

O književno-teorijskim i književno-historijskim aspektima, odnosno literarnim kvalitetima i dosezima djela govorili su književni kritičari i promotori – akademik Ferid Muhić i prof. dr. Muhidin Džanko, kao i sam autor.

Kako je istaknuto, radi se o monumentalnom historijskom romanu koji se oslanja na stvarne historijske događaje i bogatu dokumentarnu građu, ali, istodobno, predstavlja i svojevrsnu mješavinu povijesnih i fiktivnih narativa, koji čitatelja neprestano podstiču na razmišljanje.

Svaki tom ovog megaserijala posvećen je određenom historijskom, psihološkom, etičkom, estetičkom, kulturalnom ili filozofskom pitanju, a njegova okosnica jeste neka vrsta personalizacije povijesti.

Prema riječima promotora, Kadrićev najnoviji književni projekt sveobuhvatno i objektivno, bez ideoloških primjesa i predrasuda, skicira sudbinu Bošnjaka unutar Osmanskog carstva, a kroz paradigmu Gradaščevićevog pokreta za autonomiju Bosne i nacionalnog osvešćivanja, te ličnosti i dešavanja koja slijede na prijelazu iz feudalnog u kapitalističko društveno uređenje.

Oslanjajući se na stvarnu historijsku ličnost Huseina-kapetana Gradaščevića – ‘Zmaja od Bosne’ (Gradačac, 1802. – 17. augusta 1834.), koji je bio na čelu bosanskih feudalaca u ustanku protiv reformi koje je provodio tadašnji sultan Mahmud II, autor na sebi svojstven način u širokom epskom zahvatu opisuje cijelo 19 stoljeće.

Prikazuje ga kao vrijeme buna i ratova, pohara i zločina, izdaja i političkih spletki, uključujući i sagu o porodici Gradaščevića kao tematski okvir za prikaz cijele galerije likova, procesa i društvenih tokova.

Promotori ističu kako Kadićeva Bosna nije ‘Tamni vilajet’, nego je to zemlja blagostanja, dobrih i poštenih ljudi koji su, nažalost, stoljećima bacani u vrtloge turbulentnih povijesnih mijena.

Književnik Halid Kadrić autor je, između ostalih, i megaromana “Dugo svitanje” koji s danas promoviranim romanom, znakovitog naslova “Kobno raspuće”, čini jedinstveni književni projekt kojim je zaokruženo literarno predstavljanje bosanskohercegovačke i bošnjačke historije 19. i 20 stoljeća.