Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljen roman “Sokolarov sonet” književnika Irfana Horozovića

horozovic knjiga1111

Roman „Sokolarov sonet“ savremenog bosanskohercegovačkog pisca Irfana Horozovića, predstavljen je večeras u Sarajevu.

O nesvakidašnjem književnom djelu, čija je radnja ‘uokvirena’ u srednjovjekovnu Bosnu i korespondira s dalekim krajevima i drevnim svijetom s kraja dvanaestog i prve polovine trinaestog stoljeća, govorili su prof. dr. Nihad Agić, mr. Irma Marić i glavni urednik biblioteke „Stav“ Filip Mursel Begović, kao i autor.

Radi se o, kako je istaknuto, netipičnom i nekonvencijalnom književnom djelu, koje u bh. i južnoslavensku književnost uvodi novinu u stilsko-jezičkom, kompozicijskom i žanrovskom pogledu, a što se ogleda u tome što roman, koji ‘obrađuje’ jedan segment bosanske povijesti iz vremena Kulina-bana, svjedoči imaginaciju u prozi, potiskujući povijesno u korist razmišljanja, fantazija i doživljaja glavnog lika.

Roman, tako ‘donosi’ priču s putovanja njegovog protagoniste koje seže sve do rubnih granica tadašnje kulturne Evrope – do Sicilije, do Provanse i do orijentalne arapske kulture.

Poetika Irfana Horozovića je, kako je rečeno, poetika samoprepoznavanja kao egzistencijalnog statusa u njegovoj romanesknoj književnosti, čiji su akteri na putevima potrage za smislom i za identitetom.

Roman, istovremeno, skicira vrijeme patarenstva, abjuracije na Bilinom polju, križarskih pohoda i ratova, pomora različitih bolesti ali i liječenja, trgovine, zabave i drugih vidova ondašnje svakodnevice.

U ovom nesvakidašnjem štivu reanimiraju se i miješaju povijesne i društvene kontekstualizacije u oblandi lijepogovora i u službi obnove tradicionalne književno historijske paradigme s autoimaginativnim aplikacijama.

U osvrtu na ličnost i djelo klasika bh. književnosti, rečeno je, među ostalim, da se Irfan Horozović vlastitim umjetničkim umijećem afirmira kao nositelj evropskih i književnih vrijednosti Bosne i Hercegovine.

U trenutku dok traju prijepori oko srednjovjekovne Bosne i o tome čija je Bosna uopće, Horozović stvara roman o tom razdoblju koristeći imaginaciju kao sredstvo vlastitog izraza, pišući na sebi svojstven način i ostavljajući čitaocu prostor da ispod teksta samog djela pronađe još mnogo skrivenih značenja.

Promocija novog Horozovićevog romana upriličena je u godini kada jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca slavi jubilarnih 50 godina književnog rada i 70 godina života.

Roman „Sokolarov sonet“ je štampan u ediciji biblioteke sedmičnog magazina “Stav”, koji, u skladu s vlastitom misijom, otvara prostor za izraz u oblasti kulture, svjedočeći njeno bogatstvo na prostorima BiH i promovirajući trajne civilizacijske vrijednosti u evropskom i širem globalnom kontekstu.

Irfan Horozović rodio se u Banjoj Luci 27. aprila 1947. godine gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Komparativnu književnost i jugoslavenske jezike i književnosti diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za svoj neumorni književni rad Horozović je dobio više značajnih nagrada i priznanja. Zastupljen je u brojnim antologijama pripovijetke, poezije i drame, te prevođen na više jezika. Jedan je od utemeljitelja bh. postmodernističke literature. Do sada je objavio nekoliko romana (Kalfa, Psi od vjetra, Imotski kadija), zbirki priča (Beskrajni zavičaj) i pjesama (Kaleidoskop), te knjiga koje nadilaze klasične žanrovske okvire (Talhe ili Šadrvanski vrt). Književna kritika Horozovićev je književni opus ocijenila najvišim ocjenama.