Sarajevo film festival

Predstavljen Takmičarski program za dokumentarni film: U konkurenciji 16 filmova

Competition Programme – Documentary Film 27thSFF

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film (novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura obezbjeđuje Vlada Švicarske), Nagrada za ljudska prava (novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura obezbjeđuje Kraljevina Nizozemske); Specijalna nagrada žirija (novčana nagrada u iznosu od 2.500 eura)

U Takmičarskom programu – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala, prema izboru selektorice Rade Šešić, 16 je filmova: osam filmova će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, jedan europsku, šest regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

– Uvijek je veliko pitanje što čini jedan film dobrim, što ga izdvaja od drugih. Naša selekcija je vrlo ekskluzivna jer imamo samo 11 slotova za prikazivanje i statistički gledano, od 156 pregledanih filmova, tek 10 posto može ući u selekciju. Ovogodišnja festivalska filmska žetva je vrlo dobra, imamo puno ozbiljnih filmova, neki su zaista velika djela, rezultat dugoročnih istraživanja i kreativnih filmskih opservacija. Imamo dosta filmske originalnosti i svježine unutar selekcije, novih ideja, novih pogleda na svijet oko nas. Nekoliko filmova donosi metafizičku dimenziju svijeta kojeg određeni autor promatra u vremenu i prostoru… – kaže Šešić o ovogodišnjoj selekciji.

Predstavljeno je 16 filmova u Takmičarskom programu – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala, koji su u konkurenciji za nagrade:

– Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film (novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura obezbjeđuje Vlada Švicarske), Nagrada za ljudska prava (novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura obezbjeđuje Kraljevina Nizozemske); Specijalna nagrada žirija (novčana nagrada u iznosu od 2.500 eura).