biće održan od 10. do 14. septembra

Predstavljen žiri četvrtog AJB DOC Film Festivala

ziri

Gunjak, Dallali i Nurkollari odabrat će najbolji film takmičarske selekcije AJB DOC Festivala i dodijeliti AJB DOC Main Award.

Jamel Dallali, Una Gunjak i Veton Nurkollari članovi su internacionalnog žirija četvrtog izdanja AJB DOC Film Festivala, koji će biti održan od 10. do 14. septembra u Sarajevu i online.

Gunjak, Dallali i Nurkollari odabrat će najbolji film takmičarske selekcije AJB DOC Festivala i dodijeliti AJB DOC Main Award.

Jamel Dallali je nagrađivani filmski producent, koji radi kao menadžer Odjela za produkciju
na Al Jazeera dokumentarnom kanalu. Magistrirao je na dokumentarnom filmu na Brunel Univerzitetu u Velikoj Britaniji.Autor je nekoliko dokumentarnih filmova: Ljubav i smrt, Ubistvo Farhata Hacheda, Dijaspora dijaspore: Palestinci u Iraku,Kraj prijestolja: Zaljev Mohammeda Moncefa, Žene pod čizmom pukovnika, Državni zločini: Salah Ben Youssef, Iskre iz predgrađa.

Za svoje filmove nagrađivan je u Bahreinu, Maroku, Tunisu i Iraku.Bio je predsjedavajući žirija za selekciju na LatinArab Forumuu Argentini 2016. te član žirija festivala FEDEO u Tangieru u Maroku 2017. godine. Jamel Dallali je jedan od autoriteta koji donose
odluke na svjetskim festivalima kao što su: IDFA, Sunny Side, DFI, FIDADoc, JCC i mnogi drugi.

Una Gunjak je scenaristica, rediteljica i montažerka rođena u Sarajevu. Studirala je prvo u Italiji, a zatim i u Ujedinjenom Kraljevstvu,gdje je magistrirala filmsku montažu na Nacionalnoj školi za film i televiziju (National Film and TV School).Prije nego što se fokusirala na pisanje i produkciju, Una je intenzivno radila kao montažerka dokumentaraca i filmova. Autorica je kratkog filma Kokoška, koji je, nakon premijere na Kanskom festivalu u okviru Sedmice kritike 2014, iste godine osvojio nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film, te je prikazan u okviru Međunarodnog takmičarskog programa Sundance festivala.Nakon toga je prikazivan na 270 drugih festivala širom svijeta, osvojivši više od 70 nagrada.

Una trenutno radi na pretprodukciji svog prvog dugometražnog filma Ekskurzija koji je osvojio podršku Hubert Bals Script Development Funda,
Sorfonda, te Fondacije za kinematografiju Sarajevo, HAVC-a (Hrvatski audiovizuelni centar) i Filmskog centra Srbije.

Veton Nurkollari je umjetnički direktor DokuFesta, najvećeg kulturnog događaja na Kosovu i jednog od najvažnijih festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u jugoistočnoj Evropi, koji je on 2002. godine osnovao s grupom prijatelja. On je, također, jedan od kustosa DokuPhotoa, godišnje izložbe dokumentarne fotografije koja se održava uporedo s filmskim festivalom. Veton je član komisije za odabir dokumentarnih filmova Evropske filmske akademije, kao i selekcijske komisije Cinema Eye Honors, organizacije sa sjedištem u New Yorku koja priznaje i odaje počast izuzetnoj vještini dokumentarnog stvaralaštva. On je i jedan od članova osnivačkog odbora Albanskog kinematografskog projekta, inicijative kojom se podiže svijest, privlači pažnja i pruža pomoć radu Albanske nacionalne filmske arhive.

Osim toga, redovno vodi filmske programe i žirije na raznim filmskim festivalima, a trenutno je uključen u obuku i mentorstvo mladih autora sa Kosova u okviru projekata „Future is Here“ i „Heritage Space“.Veton Nurkollari je član Evropske filmske
akademije i Evropskog kulturnog parlamenta.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu „AJB Program Award“. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike, saopćeno je iz Al Jazeere Balkans.