Predstavljena ilustrovana knjiga “Čarobnjak iz Oza” autora Adisa Bakrača

1000_1496473660carobnjak_iz_Oza40

Ilustrovana knjiga autora Adisa Bakrača rađena po motivima aktuelne repertoarske predstave “Čarobnjak iz Oza” predstavljena je danas u Pozorištu mladih Sarajevo.

“Čarobnjak iz Oza” je američki fantastični avaturistički mjuzikl snimljen 1939. godine. Scenarij su napisali Noel Langley, Florence Ryerson i Edgar Allan Wolf, a zasnovan je na popularnom romanu autora L. Frank Baum. Film je bio nominiran za šest Oscara.

Glavna urednica ove ilustrovane knjige za djecu je Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih Sarajevo, koja najavljuje da će ovakvi edukativno-umjetnički projekti postati praksa pratećih aktivnosti pozorišnog repertoara koji se odnosi na djecu i mlađi uzrast gledalaca.

– Ovaj zajednički projekt Pozorišta mladih Sarajevo i Buybooka najavljuje novu ediciju ilustrovanih dječijih domaćih i internacionalnih klasika i saradnju od šireg značaja za kulturu kroz spoj izvođačkih umjetnosti i klasične književnosti za djecu i mlade – kazala je Panjeta.

Također je dodala da pozorište ima obavezu kroz edukativnu funkciju izvođačke prakse brinuti o najboljim metodima za primjenu ishoda učenja, prateći klasične internacionalne i domaće književne i folklorne naracije.

Govoreći o predstavi koja je premijerno izvedena u junu ove godine na sceni Pozorišta mladih Sarajevo, njen reditelj Adis Bakrač navodi da je cilj bio pokušati donijeti klasik na malo drugačiji način nego što je to uobičajan reperotar ovdašnjih pozorišta.

– Ovdje smo prvenstveno zbog djece i ono što mi je jako drago za našu predstavu jeste da se ulaznice dobro prodaju – istaknuo je on.

Autor teksta ove ilustrovane knjige je dramaturg predstave Segor Hadžagić, a ilustracije likova radio je Roman Sulejmanpašić.

U projektu su učestvovali likovni umjetnici i dizajneri Sandra Ozimica, M. Furkan Hizir i Dejan Slavuljica, a izdavač knjige je Buybook.