Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljena izdavačka djelatnost Federalnog ministarstva nauke

konjic vecer akademske knjige333

Večer akademske knjige upriličeno je u četvrtak navečer, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta u Konjicu.

Savjetnica federalne ministrice obrazovanja i nauke Sanela Kuko kazala je da su monografije, knjige i periodične publikacije dio izdavačke djelatnosti Ministarstva te da je, u sklopu ovog programa podrške u oblasti znanosti i visokog obrazovanja, predviđeno izdavanje po tri znanstvena i referentna djela godišnje.

– Od 2008. godine, kada je Ministarstvo obnovilo program svoje izdavačke djelatnosti, za ove je namjene izdvojeno preko 100.000 maraka. U ediciji ‘Izdanja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti’ objavljeno devet knjiga i monografija različitih autora, čija su djela prepoznata kao posebno značajna za opće znanstvene tokove ili određenu znanstvene oblast. Posebno mjesto zauzimaju zbornici radova kroz koje su, javno i transparentno, prikazani rezultati znanstvenih projekata, u prvom redu istraživačkih, koje je Ministarstvo podržalo do danas – kazala je Kuko.

Uskoro bi trebala biti objavljena i deseta knjiga – monografija “Pregled stvaralaštva u Mostaru do 2001. godine”, autora Salke Šarića.

Kuko je dodala je da će Ministarstvo i ubuduće zajednički raditi sa znanstvenicima, istraživačima i autorima, publicirajući i prezentirajući široj javnosti nova naučna dostignuća.

Istaknula je kako Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke prepoznaje značaj, kako izdavačke tako i biblioteške djelatnosti.

– To je razlog zašto promoviramo ta izdanja, i u krajnjem slučaju otkupljujemo i knjige od izdavača, te ih dalje dodjeljujemo bibliotekama javnih visokoškolskih institucija, kako bi one dalje došle do korisnika odnosno čitatelja – istaknula je Kuko.

Na izdavačku djelatnost Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti osvrnula se i prof. dr. Dijana Hadžizukić, dok je prof. dr. Enes Kujundžić predstavio dvije značajne publikacije: drugo dopunjeno izdanje knjige “Akademska periodika i naučno-istraživački rad”, čiji je autor, te Časopis za razvoj, obrazovanje, nauku i kulturu “Putokaz”, čiji je urednik.

Gosti Večeri akademske knjige u Konjicu bili su i dr. sc. Vlatka Dugački i dr.sc. Krešimir Regan, iz Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže Zagreb, koji su predstavili tu renomiranu leksikografsku ustanovu i njezin rad.

Također, ovom prigodom je Narodnoj biblioteci Konjic uručena vrijedna donacija referentnih djela, knjiga i časopisa, dar Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Danas će se u Konjicu održati i naučno savjetovanje “Naučna misao u Bosni i Hercegovini – historijski razvoj do kraja XX. stoljeća”, koje predstavlja jednu od aktivnosti u okviru realizacije kapitalnog istraživačkog i izdavačkog projekta “Leksikon nauke u BiH”.

Taj skup,okupit će više od 70 sudionika iz zemlje i inozemstva, koji će svoje radove izlagati na tri sesije.

Organizacijski partneri dvodnevnog programa su Fakultet humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i Muzej Hercegovine Mostar.