Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Predstavljena knjiga Akrama Nadwia o 8.000 učenjakinja kroz 15 stoljeća islama

Muhaddise-promocija-sala GHBB 3

Knjiga je adaptacija Uvodnog toma biografskog “Rječnika učenjakinja Poslanikovih hadisa” u kojoj je istaknuto 8.000 učenjakinja kroz 15 stoljeća islama

Knjiga “Muhaddise – učenjakinje u islamu” autora Mohammada Akrama Nadwia, u prijevodu Naide Hota-Muminović i Nermine Baljević, predstavljena je sinoć u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Knjiga je adaptacija Uvodnog toma biografskog “Rječnika učenjakinja Poslanikovih hadisa” u kojoj je istaknuto 8.000 učenjakinja kroz 15 stoljeća islama.

Promotori knjige bili su eminentni profesori, prevoditelji sa arapskog jezika, novinari, Fahira Fejzić-Čengić, Naida Hota-Muminović, Mehmedalija Hadžić, Elvedin Subašić koji su ukazali na važnost djela koje omogućava da se zainteresirani upoznaju sa životom i djelom 8.000 žena što su se bavile naukom hadisa.

Istaknuto je da je žene opisane u ovoj knjizi krasila kombinacija pobožnosti i znanja, te velikodušnost u dijeljenju svog vremena i znanja, što su osobine kakve nedostaju u današnjem vremenu.

Ovim osobinama, kako je navela Fejzić-Čengić, učenjakinje su se pozicionirale na drugi kraj spektra onoga što predstavlja civilizacija 21. stoljeća kao civilizacija egoizma.

Detaljno su zabilježene evidencije prisutnih na njihovim časovima, ijaze kojima žene opunomoćuju i druge da podučavaju, kao i blistava svjedočenja velikog broja učenjaka o ženama koje su ih podučavale.

– Knjiga je važna jer slavi znanje, učenost, saradnju, uvažavanje, jednake prilike za sve. Ona sublimira sve ono na što smo ponosni, o čemu stalno pričamo, a po čemu, na žalost ne živimo. Ako je sve to bilo moguće nekad, zašto ne bi bilo moguće i sada? – zaključila je prevoditeljica Naida Hota-Muminović.

Izadavč knjige je Centar za napredne studije, saopćili su organizatori.