hnk

Predstavljena knjiga Borislava Puljića “Čitati grad”

citati grad borislav puljic

Nakladnici knjige su Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i UPI2M BOOKS

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u petak je predstavljena knjiga “Čitati grad ̶ Urbana struktura Mostara u razdoblju 1440. ̶ 1878.”, arhitekta Borislava Puljića.

Znanstvena monografija “Čitati grad” posvećena je osmanskoj fazi urbanog razvoja i izgradnje Mostara od 15. do 19. stoljeća, a nastala je na temelju dorađene autorove doktorske disertacije koja je 2012. godine obranjena na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Nakladnici knjige su Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i UPI2M BOOKS.

O knjizi su govorili recenzenti knjige prof. dr. sc. Zlatko Karač i doc. dr. sc. Alen Žunić s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ivan Vukoja, dipl. soc., te sam autor, priopćeno je iz HNK-a Mostar.

“Radi se o jednoj egzotičnoj temi o kojoj mi, kao arhitekti, malo znamo – osmanska urbanistika, koju je trebalo istražiti, što smatram da je Borislav Puljić odlično napravio. Ovo je njegova cjeloživotna tema koja nije nastala ad hoc, nego je plod desetljetnog rada sve do doktorskog studija, a vidim kako Boro donosi nove spoznaje i piše nove članke te se nadam kako ćemo imati priliku čitati i vidjeti nastavak ove knjige”, kazao je Žunić.

Njemu je, kako je kazao, najzanimljiviji prvi dio knjige u kojoj je sumirana povijest grada Mostara kroz nekoliko različitih aspekata – od načina života u gradu, gospodarstva, društvenog ustroja, konfesionalnosti, pa čak i nečega što je jako važno u urbanizmu, a to je prometna povezanost, navodeći kako je ključni dio knjige urbanitet grada Mostara.

“Ova je knjiga metodološki model i stvara obrazac istraživanja, elaboracije, tumačenja, grafičke interpretacije koja može biti model za druge hercegovačke i bosanskohercegovačke gradove. Mi smo na Arhitektonskom fakultetu ovu knjigu visoko valorizirali prije svega zbog metodološkog aspekta jer otvara cijeli spektar istraživanja. knjiga je zanimljivo štivo koje je čitko i svakome će iz Mostara, kao zavičajna knjiga, biti bliska i razumljiva”, osvrnuo se Karač.

Vukoja nije krio zadovoljstvo što je predstavljanje knjige u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, na Maloj sceni, ističući kako je Boro zasigurno jedan od najzaslužnijih ljudi zašto uopće ta scena postoji te da su velike njegove zasluge što je sada u procesu nastavka gradnje.

“Knjiga je opsežno djelo. Bavi se razdobljem od preko 400 godina, a pored toga je i jako kompleksna jer se bavi analizom onoga što zovemo urbana struktura što je samo po sebi složeno, jer se sastoji od fizičke, društvene i prirodno-geografske dimenzije. Knjiga ima više ciljeva koje se tiču sve tri dimenzije ove urbane strukture. Stoga nije čudno kako je ovo interdisciplinarno djelo i što se Boro bavio toliko dugo ovom temom”, rekao je Vukoja.

Sam autor kaže kako je knjiga “Čitati grad” rezultat rada kojim se bavio dugi niz godina.

“Cilj knjige nije samo prezentirati znanstveni rad, nego studentima arhitekture i urbanizma, ali i ostalim čitateljima biti vodič kako spoznati, kako vidjeti, a ne samo gledati neki grad. Još od studija predmet mog interesa nije bila samo arhitektura, nego i urbanizam. Gledao sam gradove, njihovu slojevitost nastalu u različitim epohama te utjecaj društva na grad. Gdje sam god došao pokušao sam u društvenim uvjetima i prirodnim okolnostima tražiti vezu. Pitanja kakav je neki grad i zašto je takav kakav je postalo je moja opsesija”, naveo je autor Puljić.

“Da je grad proizvod prirodnih i društvenih datosti, kao i da se one mogu iščitati u njegovoj slici općepoznata je, kaže autor, činjenica”.

“Ali je pitanje ‘kako’, ‘zbog čega’. Koja je veza pojedinih elemenata slike i društva, kako jedno na drugo utječe te zakonitosti tog međusobnog odnosa problem je koji se uvijek iznova rješava. Gledajući Mostar kroz povijest, ratni urbicid, ali i devastaciju u zadnje vrijeme nagnalo me da svedem istraživanje na moj rodni grad”, zaključio je autor.