Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko

Predstavljena knjiga Celine Bardet „Osjetljiva područja“

l_4a1e3195e2422492aa659ca4264c6468 (1)

O knjizi Celine Bardet govorili su novinar Sead Burić, profesorica bosanskoga jezika Emina Osmić, predsjednica “Fondacije Legat Ekmečić” Sela Tecilazić i član Upravnog odbora Fondacije Ćazim Suljević

Knjiga „Osjetljiva područja- Jedna žena protiv ratnih zločinaca“, autorice Celine Bardet predstavljena je sinoć u Brčkom. Knjiga je objavljena u Parizu na francuskom jeziku 2011. godine pod nazivom “Zones sensibles” u izdanju izdavačke kuće Babelio, a izdavač bosanskog izdanja je Fondacija Legat Ekmečić iz Brčkog.

O knjizi Celine Bardet govorili su novinar Sead Burić, profesorica bosanskoga jezika Emina Osmić, predsjednica “Fondacije Legat Ekmečić” Sela Tecilazić i član Upravnog odbora Fondacije Ćazim Suljević.

Prema riječima predsjednice „Fondacije Legat Ekmečić“ Sele Tecilazić knjiga „Osjetljiva područja“ svjedoči o iskustvima i promišljanjima međunarodnog pravnog eksperta Celine Bardet koja je kao povjerenica OHR-a i pravna savjetnica drugog supervizora za Distrikt Brčko Rafija Gregorijana boravila u Brčkom u godinama nakon uspostave Distrikta.

– Knjiga je vrlo intiman dnevnik sjećanja u kojem autorica opisuje svjedočenja i pravne situacije sa kojima se susretala na sudu u Hagu, a koje su predmetno vezane za dešavanja u Bosni i Hercegovini tokom proteklog rata. Bardet je u knjizi ispričala prošlost Brčkog od prije trideset godina gledano sa dvostrukog aspekta, sa aspekta nas koji smo bili sudionici tog jednog strateškog sukoba i sa aspekta stranaca, prije svega pripadnika OHR-ove službe, koji su pomagali u rješenju svih naših „čvorova“. Svoj predgovor ovoj knjizi sam iz tog razloga i nazvala Gordijev čvor. Sa distancom od trideset godina promatramo događaje i shvaćamo da mnoge stvari nisu dovršene, mnogi procesi su tek započeti, gradom šetaju i počinitelji i žrtve i pitamo se je li to život, može li se i kako ići dalje, a autorica i završava knjigu sa pitanjem Kako dalje? – izjavila je Tecilazić.

Ona je napomenula da je objavljivanje knjige „Osjetljiva područja“ Celine Bardet na bosanskom jeziku iznimno je važno jer knjiga sadrži svjedočanstva o zločinima počinjenih nad ženama u Brčkom 90-tih godina te da je jedan od ciljeva ovog izdavačkog projekta doprinos razvijanju svijesti o ženama žrtvama rata svih nacionalnosti, njihovoj afirmaciji u društvu i razbijanje stigme koja ih i danas prati.

Profesorica bosanskoga jezika i književnosti Emina Osmić je kazala da je knjiga Celine Bardet vrijedna najprije zbog toga što rasvjetljava period ranih dvijehiljaditih godina iz prespektive posmatrača koji je imao uvid u ono što se odvijalo iza kulisa.

– Među brojnim temama kojima se autorica bavi posebno je važna tema procesuiranja ratnih zločinaca, prije svega počinilaca zločina silovanja, te svjedočenja o tome na koji način se Bardet borila da se procesuiraju počinitelji i da se barem dio pravde izvrši – izjavila je Osmić.

Celine Bardet je rođena 24. aprila 1972. godine. Međunarodna je pravnica specijalizirana za ratne zločine, međunarodno krivično pravosuđe, prekogranični kriminal i seksualno nasilje u sukobima. Osnivačica je i predsjednica organizacije „We Are NOT Weapons of War (WWoW)“ koja se bori protiv seksualnog nasilja u vrijeme sukoba. Imenovana je 2007. godine za pravnu direktoricu i savjetnicu višeg zamjenika visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) Raffija Gregoriana.

U naredne tri godine aktivno je sarađivala sa žrtvama i lokalnim institucijama kako bi unaprijedila proces presuđivanja za ratne zločine. Njenom zaslugom je formirana jedinica za istraživanje ratnih zločina u Brčkom. Svojom stručnošću podržavala je istrage i nekoliko suđenja za ratne zločine, uključujući prvo suđenje za silovanje kao ratni zločin u Brčkom.